Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία;

Χρήστος Ευαγγέλου

 

Η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs για την παγκόσμια οικονομία [1] βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Το 2020 δεν θα τελειώσει θετικά, αλλά το 2021 θα ξεκινήσει με ισχυρή ανάκαμψη του τύπου V, για τις ισχυρότερες οικονομίες, η οποία θα βασίζεται κυρίως στη χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στην αρχή σε περιορισμένη και αργότερα σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει μόνο μία ανάκαμψη σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά μία ταχεία ανάπτυξη.

 

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ 2020

Η ανάλυση της Goldman Sachs ξεκινάει με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ως αποφασιστικής καμπής για το 2020. Η ψήφος στις ΗΠΑ αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί μία παγκόσμια στρατηγική εξόδου από την κρίση. Η τράπεζα εκτιμά, ότι τώρα που τελείωσε η εκλογική μάχη, μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο το timing της ανάκαμψης της οικονομίας.

 

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Προβλέπεται ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι στο επίπεδο της πανδημίας και της οικονομίας. Αλλά σχεδόν όλα αναμένεται να αλλάξουν την επόμενη άνοιξη, όταν οι φόβοι, οι αβεβαιότητες και οι αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας θα δώσουν τη θέση τους «σε μία ισχυρή ανάπτυξη η οποία θα πυροδοτηθεί αμέσως μόλις γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διευκρινίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη «μπορεί να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο».

 

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 3,5%, ενώ για το 2021 προβλέπει άνοδο 5,3% και το 2022 άνοδο 3,8%. Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των ΗΠΑ θα έχει και η οικονομική πολιτική του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο αναμένεται ένα πακέτο ενίσχυσης $ 1 τρις που αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Αυτό το πακέτο μπορεί να επαρκεί, ως μία μικρή ώθηση για την ανάπτυξη, το επόμενο τρίμηνο.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ

Και η Ευρώπη θα ανακάμψει από τον κορωνοϊό, αφού πρώτα πληρώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα από τις ΗΠΑ. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ΕΕ θα σημειώσει πτώση 7,2%. Ωστόσο και στην Ευρώπη αναμένεται μία ανάκαμψη τύπου V για το 2021, που θα οφείλεται στο εμβόλιο. Η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 5,3% το 2021 και στο 4,3% για το 2022. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το ΑΕΠ τους για τα έτη 2020, 2021, 2022 θα είναι Γερμανία (-5,8%, +3,7%, +4,2%), Γαλλία (-9,2%, +7,0%, +4,7%), Ιταλία (-8,7%, +6,0%, +3,6%) και Ισπανία (-11,6%, +7,1%, +6,4%).

Σε ό,τι αφορά το lockdown, το οποίο έχει επανεμφανισθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η τράπεζα εκτιμά ότι δεν θα φτάσει να είναι παρόμοιο με αυτό του περασμένου Μαρτίου, επομένως η επιρροή του στην ανάπτυξη δεν θα είναι παρόμοια.

 

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΑ

Η Κίνα, παρά το ότι είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, δεν θα αντιμετωπίσει μείωση του ΑΕΠ της μέσα στο 2020. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση κατά 2%, η οποία θα φτάσει το 2021 στο 7,5%. Πρόκειται για μία εξαίρεση σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί η παραγωγή έχει ήδη αποκατασταθεί στα προ της πανδημίας επίπεδα, υποστηριζόμενη από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μία αισιόδοξη έκθεση για το άμεσο μέλλον. Αυτή η αισιοδοξία βασίζεται πάνω σε κάποιους απρόβλεπτους παράγοντες: Ο πρώτος είναι η αδυναμία πρόβλεψης της δυναμικής της πανδημίας στα πλαίσια του δεύτερου κύματος που έχουμε εισέλθει. Η έκθεση κάνει την εκτίμηση ότι η πανδημία θα είναι αντιμετωπίσιμη με ελαστικότερα lockdown σε σύγκριση με αυτό του Μαρτίου, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ο δεύτερος αφορά το εμβόλιο. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι μόνο η ανακάλυψη του εμβολίου, αλλά και η οργάνωση του εμβολιασμού. Η τελευταία παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην υποστήριξή της, καθώς και στον χρόνο που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωσή της.

Η έκθεση επίσης, δεν λαμβάνει υπόψιν έναν καθοριστικό παράγοντα για την επερχόμενη οικονομική συγκυρία. Ότι μπορεί να υπάρξουν ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα τμήματα της οικονομίας που καταστράφηκαν, θα επανέλθουν αυτόματα σε λειτουργία. Πρόκειται για μία συνιστώσα που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

 

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2020/11/18/aisiodoxia-gia-tin-pagkosmia-oikonom/

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.goldmansachs.com/insights/topics/us-elections-2020.html

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις