Οι παραγωγοί γούνας της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ένα απροσδόκητο υπολογιζόμενο μετά τη μετακίνηση μεγάλων χωρών της Δανίας και της Ολλανδίας για το κλείσιμο του εμπορίου, λόγω της αύξησης των μολύνσεων από κοροναϊούς σε εκτροφεία βιζόν.
Η Ιρλανδία έγινε την Πέμπτη η πιο πρόσφατη χώρα που σηματοδοτεί πιθανό τερματισμό της εκτροφής γούνας μετά από χρόνια συζητήσεων και καθυστερήσεων, διατάχοντας τις τρεις εκμεταλλεύσεις των βιζόν του έθνους να θανατώσουν και τα 120.000 ζώα τους.
Η βιομηχανία κατόρθωσε να επιβιώσει επί δεκαετίες επιθέσεων από ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων που αρνείται αυτό που βλέπουν ως τη σκληρότητα της διατήρησης άγριων βιζόν, τσιντσιλά και αλεπούδων σε κλουβιά και μετατόπιση της πολιτιστικής στάσης απέναντι στη φθορά γούνας. Αλλά ορισμένοι τώρα αναρωτιούνται εάν το ξαφνικό πλήγμα της πανδημίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το πολύ κακοήθεις εμπόριο γούνας στην Ευρώπη.
"Είναι ειρωνικό ... Όταν κοιτάζετε ποιες είναι οι διάφορες απειλές και προκλήσεις κατά τη διάρκεια των ετών, κανείς δεν είδε αυτό να έρχεται", δήλωσε ο Mark Oaten, πρώην βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι τώρα Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού πίεσης International Fur Federation.
Σε περιοχές της Ευρώπης όπου η αναπαραγωγή ζώων για το δέρμα τους εξακολουθεί να μην απαγορεύεται, πέντε χώρες έχουν πλέον αναφέρει μολύνσεις κοροναϊού σε εκτροφεία βιζόν.
Η Δανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός βιζόν στον κόσμο, ανακοίνωσε σχέδια νωρίτερα αυτό το μήνα για να σκοτώσει ολόκληρο το κοπάδι έως και 17 εκατομμυρίων ζώων λόγω φόβων ότι οι μολύνσεις που αυξάνονται στα αγροκτήματα θα μπορούσαν τελικά να θέσουν σε κίνδυνο ένα μελλοντικό εμβόλιο με τη μετάδοση μεταλλαγμένων εκδόσεων του ιού στους ανθρώπους.
Πάνω από 200 άτομα είχαν ήδη μολυνθεί από τις μεταλλάξεις, ωθώντας την κυβέρνηση να κλείσει την περιοχή της Βόρειας Γιουτλάνδης.
Αν και αυτές οι λοιμώξεις φαίνεται να είναι υπό έλεγχο στη Δανία και υπάρχουν μικτές επιστημονικές απόψεις σχετικά με την πραγματική απειλή που μπορεί να προκαλέσουν οι μεταλλάξεις στο βιζόν στα εμβόλια, δεν υπάρχει αμφιβολία για τον καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία γούνας, έναν ακμάζοντα τομέα που συχνά χαιρετίζεται ως η χρυσή χήνα του δανικού εμπορίου.
Η Δανία εξάγει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ γούνας και δέρματα βιζόν ετησίως, πολλά από τα οποία προμηθεύουν μια έντονη ζήτηση για πολυτελή δέρματα μεταξύ μιας αυξανόμενης κατηγορίας καταναλωτών στην Ασία: Τα δέρματα βιζόν αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των δανικών εξαγωγών προς την Κίνα.
Ωστόσο, ένας νέος νόμος θα απαγορεύσει την αναπαραγωγή μινκ μέχρι το 2022, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε το κλείσιμο της Δανίας Kopenhagen Fur - του μεγαλύτερου οίκου δημοπρασιών γούνας στον κόσμο.
Αν και η απαγόρευση είναι προσωρινή, οι Δανοί αγρότες πιστεύουν ότι τελείωσε το παιχνίδι για αυτούς.
Ο Jens Jensen, ένας 34χρονος αγρότης βιζόν στο κεντρικό νησί Funen της Δανίας, συμμορφώθηκε με μια κυβερνητική εντολή για τη θανάτωση των 85.000 ζώων του έως τις 15 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δεν είχε μολύνει.
«Είμαι τόσο λυπημένος, είμαι τόσο θυμωμένος με τη δανική κυβέρνηση», είπε μέσω τηλεφώνου. «Δεν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε στη Δανία.»
Ορκίστηκε να αφιερωθεί στην εξασφάλιση επαρκούς κρατικής αποζημίωσης για τους αγρότες βιζόν, αλλά είπε ότι δεν ήξερε τι θα έκανε μετά από αυτό.
Τα δανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γεμίσει με φρικτές εικόνες σωρών σφαγμένου βιζόν που σαπίζουν σε μεταλλικά δοχεία, έτοιμα για αποτέφρωση ή θαμμένη σε μαζικούς τάφους.
Η καταπολέμηση της εκτροφής βιζόν αποδεικνύεται πολιτικά περίπλοκη και στην Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση ενήργησε τον Αύγουστο για να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις που εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιές στις περισσότερες από τις 130 εκμεταλλεύσεις βιζόν της χώρας, προωθώντας μια προγραμματισμένη απαγόρευση της καλλιέργειας βιζόν που είχε μολυνθεί από το 2024 έως τον Μάρτιο του 2021 και ξεκίνησε τη δική της σφαγή.
«Στην Ευρώπη θα είναι τώρα σημαντικό να ανακτήσουμε μέρος της οικονομίας που έχουμε χάσει με τη Δανία, δηλαδή να αυξήσουμε την παραγωγή βιζόν αλλού», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Fur Europe Mette Lykke Nielsen σε ένα email.
Ο εκπρόσωπος συμφερόντων του γούνα Mark Oaten είπε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Πολωνία θα μπορούσαν να είναι σε καλή θέση για να πηδήξουν στο τεράστιο κενό που άφησε η Δανία. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις μεταξύ των βιζόν στη Φινλανδία, η οποία διαθέτει επίσης μια ισχυρή βιομηχανία στην εκτροφή αλεπούδων για γούνα.
Η Πολωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής γούνας της ΕΕ, προσκολλήθηκε στα γούνα της στις αρχές της χρονιάς, όταν οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν επιτυχώς κατά της απαγόρευσης που πρότεινε το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να απορρίψει τα σχέδια.
Έτσι, παρά την μεγάλη αποτυχία από τα κρούσματα ιών κοραναϊού, η ευρωπαϊκή βιομηχανία γούνας πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει.
«Δεν υπάρχει κανένα μέτρο προς το παρόν όταν κάποιος μιλάει για το κλείσιμο ή το κλείσιμο της βιομηχανίας γούνας, κυρίως επειδή η βιομηχανία γούνας δεν είναι μόνο βιζόν, είναι πολλοί, πολλοί άλλοι τύποι γούνας», δήλωσε ο Oaten.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις