«Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον επερχόμενο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας, λειτουργώντας ως μοχλός υποβοήθησης της κυβερνητικής πολιτικής για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην μετά Covid 19 εποχή», το οποίο διοργανώθηκε από το ICC Ελλάς, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στρατηγικό συνεργάτη την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και με την υποστήριξη τού Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας: «"Κλειδί" για την ανάκαμψη και την είσοδο της χώρας σε τροχιά δυναμικής οικονομικής μεγέθυνσης είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αποτελέσει οδηγό για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ύψους έως 32 δισ. ευρώ, με εστίαση σε 4 βασικούς άξονες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το τρίπτυχο απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Πέτρος Δούκας, δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος του ICC Ελλάς (The International Chamber of Commerce - Greece), ανέφερε πως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, όμως παρατηρείται οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επενδύσεις δεν έχουν σταματήσει. Χαρακτηριστικά είπε πως «στο ICC Ελλάς πιστεύουμε πως τα συστήματα επιδοτήσεων και στήριξης της οικονομίας είναι βοηθητικά, αλλά χρειάζεται να τονώσουμε και διάφορους μοχλούς ανάπτυξης, να αναγνωρίσουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι από αυτούς και να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε». Ακόμη, τόνισε πως το Χρηματιστήριο είναι ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης με τους δήμους και τις γυναίκες να αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημείωσε πως ο ρόλος του Χρηματιστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην άντληση κεφαλαίων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει, ενώ τόνισε πως βρισκόμαστε στο τέλος μια δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ανεξάρτητα από την πανδημία.
Ο κ. Λαζαρίδης στάθηκε σε τρεις ενέργειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που βοήθησαν την εταιρική λειτουργία των εισηγμένων, κατά την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις δυνατότητες ψηφιοποίησης που παρείχε το Χρηματιστήριο στις εκδότριες και εισηγμένες εταιρίες με ψηφιακές υπηρεσίες, όπως την υπηρεσία για τη διεξαγωγή ψηφιακών συνελεύσεων. Στη συνέχεια, ανέφερε την προσπάθεια για ανάπτυξη των αισθητήριων των επιχειρήσεων σχετικά με θέματα ESG (Environment-Social-Governance), μέσω της δημιουργίας σχετικού οδηγού από το ΧΑ. Και τέλος, υπογράμμισε την προσπάθεια του Χρηματιστηρίου για την ανάδειξη ενεργών παραγωγικών κλάδων που υπάρχουν σε αυτό, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν σε εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό πυρήνα της νέας οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα μας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμμισε «τη σημασία νέων επενδυτικών προϊόντων στην αγορά, τα οποία όχι μόνο θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των έργων, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν την καινοτομία τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και ασφαλώς θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες για εργασία».
Αναφερόμενη στις δράσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, είπε: «Έχει ξεκινήσει η θεσμική θωράκιση ήδη από το 2020, όταν υιοθετήθηκε ο νόμος 4706/2020, κυρίως για την εταιρική διακυβέρνηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγήθηκε τις αλλαγές, όπου διαπιστώθηκε στην εθνική νομοθεσία ότι χρειάζονταν βελτιώσεις σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Επίσης, με τον ίδιο νόμο υιοθετήθηκαν και ειδικού τύπου οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις στη χώρα μας».
Ο δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics, αναφερόμενος στην πανδημία σημείωσε ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιο θα είναι το κόστος της αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε το μοντέλο της χώρας και να την μετατρέψουμε σε μια χώρα ανταγωνιστική, καινοτόμα και ψηφιακά μετασχηματισμένη. Επιπρόσθετα, ανέφερε τον κομβικό ρόλο που καλείται το ΧΑ να διαδραματίσει και σημείωσε πως πρέπει να γίνει εξυγίανση της λίστας των εισηγμένων εταιρειών με απαλλαγή από τα "ζόμπι" και να δοθούν κίνητρα ώστε να ενθαρρύνουμε νέες εισαγωγές εταιρειών.