Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 90,9% αντανακλώντας μείωση των αφίξεων κατά 87,9%.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 47 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,3 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις που εισέρρευσαν στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 326 εκατ.ευρω.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενώ η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 916 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις