Ξεπέρασε το 10% ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο top5 με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ευρώπη κατατάσσεται η Ελλάδα, το 2020. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν υψηλότερες αποταμιεύσεις δεν είναι άλλος από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών τη χρονιά των lockdowns, η οποία ανήλθε στο -7% συνολικά για την Ε.Ε.
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ε.Ε. συνεχίστηκε με μεγάλη -από έτος σε έτος- αύξηση και το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ανεβάζοντας συνολικά τον ρυθμό αποταμίευσης κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το 2019.
Ειδικότερα, η υψηλότερη αύξηση καταγράφεται στη Σλοβενία (+20,8 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (+12,8), το Βέλγιο (+11,3), την Αυστρία (+10,9) και την Ελλάδα (+10,4). Στον αντίποδα, οι αποταμίευσεις των νοικοκυριών μειώθηκε στη Δανία, κατά 2,7% σε ετήσια βάση.
apotamieyseis-noikokyrion-5i-ypsiloteri-ayxisi-stin-ellada0Η αύξηση των αποταμιεύσεων -στην Ελλάδα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ- θεωρείται ένα από τα βασικά εργαλεία ανάκαμψης μετά την άρση της καραντίνας, με την προσδοκία να μετουσιωθούν σε κατανάλωση.
Σημειωτέον, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν κατά 0,6% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της κατανάλωσης, η υψηλότερη μείωση εντοπίζεται στη Σλοβενία (-15,4%) και στην Ισπανία (-11,2%). Η Δανία ήταν η μόνη χώρα η οποία είδε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,2%.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα καταγράφεται η υψηλότερη μείωση -κατά 18,8%- του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος των μη χρηματοοικονομικών οντοτήτων σε ετήσια βάση, γεγονός που συνέβαλε αρνητικά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία.
Πηγή: moneyreview