Χρυσωρυχείο τα εμβόλια.
Κύκλο εργασιών ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένει για το 2021 η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία το 2020 ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19.
Ενόψει της αυξημένης ζήτησης και των νέων παραγγελιών για το εμβόλιό της, η BioNTech αναθεώρησε μάλιστα την πρόβλεψή της, η οποία μέχρι τώρα κυμαινόταν μεταξύ 9 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα κέρδη της εταιρίας θα πλησιάσουν τα 6 δισεκατομμύρια.
Ενδεικτικά, κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 27,7 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 1,13 δισεκατομμύρια, όταν κατά το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχαν καταγραφεί ζημιές 53,4 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, για το 2021 έχουν καταγραφεί παραγγελίες για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Συνολικά η γερμανική εταιρία υπολογίζει ότι έως το τέλος του έτους οι δυνατότητες παραγωγής της θα έχουν φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, η οποία συνεργάζεται με την BioNTech στην παρασκευή και τη διανομή του εμβολίου, αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον τζίρο του 2021 από το εμβόλιο κατά 70%, ανεβάζοντάς την στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το εμβόλιο εξασφάλισε κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων στη Pfizer, κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Η αμερικανική φαρμακευτική είχε υπολογίσει έσοδα ύψους 15 δισ. δολαρίων από τα εμβόλια μέσα στο έτος και τελικά θα αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας κατά 73% από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το εμβόλιο για τις δύο δόσεις τιμολογείται στα 39 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ