"Οξυγόνο" 13,1 δισ. ευρώ για την οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2022

Στα 13, 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην οικονομία ως το τέλος του 2022, στηρίζοντας ανάπτυξη και επενδύσεις.

Στα 13, 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην οικονομία ως το τέλος του 2022,  στηρίζοντας ανάπτυξη και επενδύσεις.

Τα χρήματα αυτά μοιράζονται σε τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ για φέτος και 5,3 δισ. για το 2022. Φέτος, εκτός από την προκαταβολή των 3,98 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα απορροφήσει υπόλοιπο των πόρων που δικαιούται για το 2021 (περίπου 1,1 δισ.)  με βάση την ισόποση ετήσια κατανομή των ποσών. Επίσης, θέτει στόχο, να απορροφήσει πριν το τέλος του χρόνου και την πρώτη εξαμηνιαία δόση ύψους 2,65 δισ. ευρώ του 2022. Αντιστοίχως για το 2022, η Ελλάδα βάζει στόχο να απορροφήσει τη δεύτερη δόση του επόμενου χρόνου ύψους 2,65 δισ. ευρώ και την πρώτη δόση ύψους 2,65 δισ. του 2023.

Όλα αυτό με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών, θα εφαρμόσει τον κανόνα του Ν-1, δηλαδή την εμπροσθοβαρή ολοκλήρωση έργων και μεταρρυθμίσεων,  με απώτερο στόχο το ελληνικό πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, ένα χρόνο νωρίτερα από την φυσική λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2026, ώστε να υπάρχει χρόνος να καλυφθούν οι όποιες καθυστερήσεις υπάρξουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού έχει δύο προϋποθέσεις: Ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί μέχρι και το τέλος του Ιουνίου και ότι το ελληνικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου θα καταφέρει να κινητοποιήσει έργα με ισόποσο προϋπολογισμό και θα πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους και τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. 

Αναζητούν ώριμα έργα 

Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση έργων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία το επόμενο πακέτο έργων που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από το πρόγραμμα. Τα έργα αυτά βρίσκονται ανάμεσα στα 112 που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν σωστά, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το φυσικό τους αντικείμενο.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα επιχορηγήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και προγράμματα "Εξοικονομώ κατ οίκον",  "Εξοικονομώ επιχειρώντας" για τα εμπορικά κτήρια και το ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα δημόσια κτήρια συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα,  αναζητούνται και έργα που θα έχουν την κατάλληλη προετοιμασία να προχωρήσουν από τις αρχές του φθινοπώρου.

Παράλληλα,  τρέχει και η προσπάθεια για την εμπλοκή των τραπεζών σε ιδιωτικές επενδύσεις με χρηματοδότηση αλλά και σε ρόλο αξιολογητή των επενδυτικών προτάσεων, ώστε να μπορεί το αργότερο από το καλοκαίρι να προχωρήσει και η απορρόφηση των δανείων του Ταμείου,  ύψους 12,7 δισ. Προηγουμένως βέβαια το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δανειακή σύμβαση για τα 12,7 δισ. ευρώ. 

Επιτάχυνση και από την ΕΕ 

Την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να επιταχύνει τις διαδικασίες. Αναμένοντας άλλα 7 τελικά εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης,  η Επιτροπή θα προχωρεί με ό,τι έχει. Θα εξετάζει δηλαδή τα προγράμματα με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τη σειρά που κατατίθενται. Με αυτό το δεδομένο, το ελληνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε δεύτερο μετά της Πορτογαλίας, αναμένεται να είναι και από τα πρώτα που θα εγκριθεί. 

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ Πάολο Τζεντιλόνι,  τόνισαν ότι η έγκριση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να γίνει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου. Ο Ιταλός επίτροπος άφησε ανοιχτό να γίνει η εκταμίευση της προκαταβολής ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

¨Όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο κατά το οποίο τα 27 κράτη μέλη θα εγκρίνουν στα εθνικά τους κοινοβούλια την εξουσιοδότηση για να μπορεί η ΕΕ να δανειστεί εξ ονόματος όλων των κρατών μελών από τις αγορές το συντομότερο δυνατό ώστε και να κάνει τις πρώτες πληρωμές του Ταμείου ακόμη και τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ