''Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών”

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, δηλαδή το μείον 7,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι απίστευτα καλύτερη από την αναμενόμενη.

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου, με θέμα: «Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών».

Πρωτολογία

«Σας ευχαριστώ και για την ερώτηση και την πρωτολογία σας για τα εξής σημεία: Γιατί αναγνωρίζετε το προφανές ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα, σε σχέση με το ΑΕΠ της, προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Κατά ορισμένες μελέτες -κύριε Πρόεδρε, θα καταθέσω σε λίγο στα Πρακτικά μία από αυτές- η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ της στον κόσμο. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στο μέγεθος στήριξης της οικονομίας εν μέσω COVID.

Είπατε, κύριε συνάδελφε, ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ του 2020 δεν ήταν η αναμενόμενη. Μπορούμε να διαφωνήσουμε όσο θέλετε για τα ιδεολογικά μας, για τα οικονομικά στοιχεία, όμως, όχι. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, δηλαδή το μείον 7,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι απίστευτα καλύτερη από την αναμενόμενη. Δεν λέω, καλύτερη. Λέω, απίστευτα καλύτερη.

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης σε αυτήν την Βουλή έλεγε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μείον 15%, αλλιώς θα σκίσει το πτυχίο του. Οι αρχικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλούσαν για μείον 20%. Οι πρώτες προβλέψεις, οι λεγόμενες εαρινές, της Κομισιόν πέρυσι μας είχαν αναγκαστικά ως χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζω και τότε σχετικές διθυραμβικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και ήρθαμε τελικά με την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη, σημαντικά καλύτερα από την τελευταία χώρα –δεν θέλω να πω ποια είναι, γιατί δεν θέλω να φανεί ότι στρέφομαι κατά μια χώρας- η οποία τελικώς ξεπέρασε το 11% σε ύφεση, ενώ εμείς κλείσαμε στο 7,8%.

Σημειώστε δε ότι από την ύφεση του 7,8% το 6% ήταν από τον τουρισμό. Άρα έχοντας μείον 6% από τον τουρισμό που ήταν η βιομηχανία που επλήγη περισσότερο στον πλανήτη από την πανδημία απ’ όλες, η τελική απόδοση της οικονομίας μας σε όλα τα υπόλοιπα ήταν μείον 1,8%. Με συγχωρείτε, εάν εσείς το λέτε αυτό καταστροφή, προφανώς δεν διαβάζουμε τα ίδια στοιχεία. Να μην αναφερθώ στα στοιχεία του 2021.

Προφανώς θα είχαμε ύφεση το 2020 όπως είχε ύφεση όλος ο πλανήτης αφού ήρθε η πανδημία. Σιγά μην καταφέρναμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Όμως η απόδοση τελικώς της ελληνικής οικονομίας ήταν πραγματικά πολύ καλύτερη του αναμενομένου. Γι’ αυτό, κύριε Κεγκέρογλου, την επομένη της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ τότε είχαμε ραγδαία μείωση της αποδόσεως των ελληνικών ομολόγων στις χρηματαγορές, διότι οι ίδιες οι αγορές εξέλαβαν τα τότε στοιχεία ως θετικά και όχι ως αρνητικά.

Τώρα μπαίνω και στο προκείμενο.

Ακούστε. Το θέμα των αυτοαπασχολούμενων είναι ένα δύσκολο κομμάτι για την ελληνική οικονομία. Χαίρομαι που εμμέσως το αναγνωρίσατε με την αναφορά σας στην ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα συνενώσεων. Και σας λέω ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τα δύο Υπουργεία έχουμε βάλει πρόγραμμα μεγάλων κινήτρων για τη συνένωση των επιχειρήσεων.

Θέλω απλώς να υπενθυμίσω -και θα επανέλθω στην δευτερολογία μου στα μέτρα που ήδη λάβαμε- ότι το 90% των επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στους οποίους αναφερθήκατε, δηλώνει ετήσια εισοδήματα σταθερά κάτω από 10.000 ευρώ και οι περισσότεροι κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο.

Όπως καταλαβαίνετε, όταν δηλώνεις τόσο χαμηλό εισόδημα, τα μέτρα στήριξης που θα λάβεις από την πολιτεία που όλα έχουν ως κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα, θα είναι του ανάλογου βεληνεκούς. Γιατί το κυριότερο κριτήριο σε όλα τα μέτρα που ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε ήταν και η εγκαθίδρυση επιτέλους στην Ελλάδα φορολογικής συνείδησης, για να νιώσει επιτέλους και αυτός που πληρώνει φόρους και κάνει τη δουλειά του σωστά ότι δεν είναι ο ανόητος της ιστορίας όπως αισθανόταν για πολλά χρόνια».

 

Δευτερολογία

 

«Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω για τα Πρακτικά τη δημοσιευθείσα έκθεση της ING: «Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη στήριξη της οικονομίας». Το λέω επειδή είδα ότι πριν από λίγο ειρωνευτήκατε.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το μέγεθος και την εγκυρότητα της ING. Το λέω για να μην αντιδικούμε σε αυτονόητα πράγματα που αποδεικνύονται με μια απλή ανάγνωση των αριθμών.

Πάω τώρα στο προκείμενο, κύριε Κεγκέρογλου, στο οποίο ομολογώ ότι θέλω να είμαι μαζί σας πάρα πολύ ειλικρινής. Εντοπίζετε ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο, όμως, έχει και μια ανάποδη οπτική. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ από το ΕΣΠΑ δώσαμε πέρυσι 420 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν 800 ευρώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικρών επιχειρήσεων. Φαντάζομαι ότι πρέπει να το ξέρετε το πρόγραμμα, τα περίφημα “οχτακοσάρια”.

Όταν δηλώνουν οι εννέα στους δέκα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τα 800 ευρώ ξέρετε πόσα είναι στο ετήσιο εισόδημά τους; Το 10%. Ξέρετε πόσο είναι η ενίσχυση, παραδείγματος χάρη, που δίνουμε στα ξενοδοχεία που αναφέρατε; 5%. Άρα, εάν πάρετε αναλογικά τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα χρήματα που έχουν πάρει και από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και από το ΕΣΠΑ είναι πάνω από το 20% του εισοδήματος που δηλώνουν.

Άρα, λοιπόν, ερωτώ: Θέλετε εσείς να πάμε και να πούμε σε μια ειδική κατηγορία Ελλήνων εσύ δικαιούσαι το 50% του εισοδήματός σου ή το 60% ενώ άλλοι δικαιούνται το 10%; Αυτό λέτε;

Ακούστε τώρα γιατί είστε σοβαρός άνθρωπος. Όταν κάποιος δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ, αυτό δηλώνει στο κράτος, πώς βιοπορίζεται; Για πείτε μου. Επαναλαμβάνω ότι είστε ένας σοβαρός πολιτικός και πρέπει να κάνουμε σοβαρή συζήτηση.

Εμάς σε όλα μας τα μέτρα –το ξαναλέω- το πιο βασικό μου κριτήριο σε όλες μου τις πολιτικές αποφάσεις εν μέσω πανδημίας ήταν να πάρουν χρήματα όσοι δήλωναν χρήματα στην εφορία, όσοι δήλωναν εισοδήματα. Γιατί τα μέτρα του Covid χρησιμοποιήθηκαν και ως μέτρα οικοδόμησης φορολογικής συνείδησης στην Ελλάδα. Έπρεπε για μια φορά επιτέλους στην Ελλάδα όσοι πληρώνουν φόρους και δηλώνουν εισοδήματα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, να αισθανθούν ότι το κράτος είναι δίπλα τους και όχι ότι το κράτος πηγαίνει μόνο για  να βοηθάει τους άλλους. Άρα, αναλογικά σας λέω η στήριξη των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων δεν υπολείπεται ποσοστιαία της στήριξης που έλαβαν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορώ να σας πω ότι ίσως και να προηγείται.

Όσον αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό στα οποία αναφερθήκατε, το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές. Στις διαπραγματεύσεις μου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία αυτών των προγραμμάτων και εμείς το θέλαμε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το απαίτησε να είναι οι μονάδες εργασίας μέσα, διότι τα χρήματα αυτά δεν δίνονται για τον βιοπορισμό των επιχειρήσεων. Τα χρήματα αυτά δίνονται για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η δικαιολογητική βάση που τα παίρνουμε από το ΕΣΠΑ. Αν, λοιπόν, δεν έχεις θέσεις εργασίας να προσφέρεις στο σύστημα, δεν μπορείς να πάρεις τα συγκεκριμένα χρήματα. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Επαναλαμβάνω ότι η μεγάλη συζήτηση είναι να περάσουμε σε μια δομή ελληνικής οικονομίας διαφορετική.

Εγώ, κύριε Κεγκέρογλου -και κλείνω με αυτό- ο ίδιος έχω υπάρξει στο παρελθόν επιχειρηματίας με έναν, δυο εργαζομένους. Ανήκα για χρόνια στην κατηγορία που λέτε, των εξαιρετικά μικρών επιχειρήσεων. Δεν είναι οι μικρές επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν για τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, είναι επιχειρήσεις που βασικά στην ευρωπαϊκή λογική δεν υπάρχουν. Είναι ελληνικό φαινόμενο. Ίσως να υπάρχουν και στην Ιταλία. Είναι εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις.  Έχοντας όμως αυτή τη δομή της οικονομίας –που και η δική μου τέτοια ήταν, δεν το λέω εναντίον αυτών των ανθρώπων, και εγώ ήμουν ένας από αυτούς- στη σύγχρονη οικονομία δεν μπορούν αυτές να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, έτσι ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά τους και να παράγουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να επιβιώσουν στη σύγχρονη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη περίοδο.

Σας διαβεβαιώ ότι αυτό το μεγάλο μας στοίχημα το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στις πολιτικές που σχεδιάζουμε».