Διευκρινιστικές δηλώσεις ως προς το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη.
Με την επισήμανση ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 42,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020- 2022, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος προχώρησαν σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Ειδικότερα:
1.Για όλες τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2019:
*Επιστρέφεται το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
*Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
*Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Για τις νέες επιχειρήσεις από 1/1/2019:
*Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
*Για τις λοιπές νέες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.
Με βάση τις αλλαγές αυτές, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ¼ (25%) του ποσού που έχουν λάβει, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 1/3 (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Παραμένει σε ισχύ η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
2.Με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως το 2025, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα σε 18 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων, με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ.
Στον κατάλογο των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο, περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών), Ταξί, αλουμινάδες, μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.
Παράλληλα, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνίατρους θα μετρούν διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.
3.Αλλάζει τελείως η φορολοταρία, στην οποία σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία θα κλιμακώνονται κάθε μήνα και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
4.Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές από συγγενείς α' βαθμού τόσο για ακίνητη, όσο και για κινητή περιουσία (χρηματικά ποσά, μετοχές), παρουσιάστηκαν τρία παραδείγματα:
*Για γονική παροχή γονέα σε τέκνο αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 1.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
*Για δωρεά παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 16.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
*Για χρηματική παροχή γονέα σε παιδί ύψους 200.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 20.000 ευρώ και θα μηδενιστεί.
5.Χορηγείται έκπτωση για τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, καθώς και κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν έως το τέλος του μήνα.
6.Αυξάνεται κατά 20% το ποσό για το επίδομα θέρμανσης.
Τέλος, σε ενημέρωση για την πρόοδο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα (έως 30/9) οι 15 στόχοι και τα ορόσημα του «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να αποσταλεί το πρώτο αίτημα πληρωμής (περί τα 4 δισ. ευρώ: 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια). Στα 12 έργα που είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο, άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο έως σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις. Επίσης, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.