Η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,9% στα 81,3 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1% στα 79,7 δολάρια, αν και οι δύο είναι μειωμένες 5% μέσα στην εβδομάδα.
Μετά από μία σύντομη συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας τον αργό ρυθμό των μηνιαίων αυξήσεων.
Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων
Ο ΟΠΕΚ αγνόησε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για διπλάσια αύξηση της παραγωγής του. Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μία σειρά από μέσα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών.
Η μεταβλητότητα των τιμών είναι πιθανόν να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι παραμένει το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά.
Η UBS, εν τω μεταξύ, υπογράμμισε την πρόβλεψή της ότι το μπρεντ θα φθάσει τα 90 δολάρια τους επόμενους μήνες.
Θα αποδεσμεύσει ο Μπάιντεν στρατηγικά αποθέματα;
Ο Μπάιντεν αποδίδει στις τιμές του πετρελαίου τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγάλων καταναλωτριών χωρών που έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους εάν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνεχίσει να μη συνεργάζεται.
«Το μπαλάκι είναι πίσω στο γήπεδο του Μπάιντεν. Θα αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα;» δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια της Energy Aspects σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Το πετρέλαιο έχει κάνει ράλι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και κινείται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών καθώς όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν ανακάμψει, με την BP να εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα που καταγράφονταν πριν την πανδημία.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και άνθρακα, έχει ενισχύσει τη στενότητα της πετρελαϊκής αγοράς, ενώ η αδυναμία ορισμένων χωρών του ΟΠΕΚ να επιτύχουν τους στόχους για την παραγωγή τους ενισχύει περαιτέρω την πίεση στην προσφορά αργού.
Πηγή: imerisia.gr (Με πληροφορίες από Bloomberg)
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις