Πότε θα μειωθεί το χρέος.
Με ανάπτυξη 7,9% εκτιμά η Morgan Stanley ότι θα κλείσει το 2021 για την ελληνική οικονομία, με τον οίκο να περιμένει, ωστόσο, αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο πήχυς της ανάπτυξης τίθεται στο 2,7% για το 2022 και το 2023. Σημειώνεται ότι με διαφορετική ανάλυσή του, ο οίκος εκτίμησε σήμερα ότι η Moody’s θα προχωρήσει την Παρασκευή σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Η Morgan Stanley αποδίδει την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, όμως τονίζει ότι η φιλόδοξη κλίμακα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης γεννά ρίσκα σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων.
Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική οικονομία μπόρεσε να επιστρέψει στα προ κορoνοϊού επίπεδα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο με τη βοήθεια του τουρισμού και της άρσης των lockdowns, βασική κινητήριος δύναμη για το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι οι επενδύσεις, με ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Morgan Stanley ποντάρει, επίσης, τόσο στον τουρισμό όσο και στη μεταποίηση. Με το άνοιγμα των συνόρων και την αναβίωση των τουριστικών ροών, η αγορά απασχόλησης έδειξε σημάδια βελτίωσης, με τα επίπεδα της απασχόλησης και της ανεργίας να επιστρέφουν εκεί όπου βρισκόταν προ-κορωνοϊού.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι διανυκτερεύσεις στην τουριστική βιομηχανία ανέκαμψαν περίπου στο 50% των επιπέδων του 2019 τον Ιούλιο, με τις αφίξεις τουριστών να ανακάμπτουν στο 75% των επιπέδων του 2019 τον Αύγουστο.
«Περιμένουμε ότι αυτή η δυναμική θα βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με το άνοιγμα των διασυνοριακών ταξιδιών και έξω από την Ευρώπη», τονίζουν οι αναλυτές.
Στη μεταποίηση, περιμένουν ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας φέτος, κάτι που θα μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.
«Αυτές οι ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις συνεισφέρουν επίσης στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα του τρίτου τριμήνου να επιστρέφουν σχεδόν στην προ-κορονοϊού τάση», τονίζει η Morgan Stanley.
Έτσι, παρά τη σημαντική στήριξη που έδωσε η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα πέρυσι (6,7% του ΑΕΠ) και φέτος (7,5%), ο οίκος περιμένει μία απότομη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας από το 2022 (πρωτογενές έλλειμμα 1,6%) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1%).
Παρόλα αυτά, το χρέος αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερό το 2022, λόγω των υψηλών δαπανών για τόκους, με την ουσιαστική μείωσή του να αναμένεται το 2023, όταν ο δείκτης θα πέσει κάτω από το όριο του 200%.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα 30,5 δισ. ευρώ των κονδυλίων (επιδοτήσεις και δάνεια) που θα λάβει ισοδυναμούν περίπου στο 18% του ΑΕΠ, τονίζει η Morgan Stanley. Και τονίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λιγοστές χώρες-μέλη –μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία- που έχουν αιτηθεί το σύνολο των δανείων που δικαιούνται (ίσα με το 7,5% του ΑΕΠ).
«Αυτό δημιουργεί άπλετα περιθώρια για μία δομική αύξηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να υπολογίζει μία συνεισφορά άνω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως σε πρόσθετη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια ζωής του Ταμείου Ανάκαμψης και μια μόνιμη αύξηση στην δυνητική ανάπτυξη πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η έκταση του σχεδίου ανάκαμψης καθιστά την απορρόφηση των κονδυλίων πιο δύσκολη, με δεδομένο και το φτωχό track record της χώρας στον τομέα αυτό, αναφέρεται.
Πηγή: moneyreview