Πρωταθλήτρια αυξήσεων στη λιανική τιμή ρεύματος, αλλά και μία από τις ακριβότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, είναι η Αθήνα όπως προκύπτει από στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας.
Ένα εκρηκτικό σκηνικό για τους πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνθέτει το ντόμινο της ακρίβειας που καλπάζει πλέον στη χώρα ροκανίζοντας τα εισοδήματα ενώ η κυβέρνηση -παρά τα μέτρα στήριξης- δεν φαίνεται να μπορεί να το ανακόψει.
Στο top10 των πιο ακριβών πόλεων της Ευρώπης η Αθήνα
Στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά συγκαταλέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα.
Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) σε συνεργασία με την εταιρία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου πλήρωσαν με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη με τιμή στα σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρώ, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Άμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τους φόρους. Η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. ήταν στα 0,24 ευρώ και στις 33 πόλεις της έρευνας στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στον αντίποδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης που μέτρησε ο HEPI είναι το Κίεβο με 0,0546 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το Βελιγράδι με 0,0811 ευρώ, η Βουδαπέστη με 0,105 ευρώ, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την κιλοβατώρα, η Βαλέτα της Μάλτας και η Σόφια με 0,123 ευρώ.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στο φυσικό αέριο, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση με τις ακριβότερες τιμές και όπως φαίνεται θα πάμε τουλάχιστον μια τριετία.
Πάνω από την Ελλάδα στις τιμές του φυσικού αερίου είναι η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ. Ωστόσο πρόκειται για πόλεις-χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα από τους Έλληνες. Όμως οι τιμές των Αθηναίων είναι πολύ κοντά σε εκείνες που πληρώνουν οι ισχυρές βορειοευρωπαϊκές χώρες και πολίτες των συγκεκριμένων πρωτευουσών.
Εξάλλου όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ρεύματος τον Δεκέμβριο εντοπίζονται σε:
Αθήνα, +22%
Στοκχόλμη, +17%
Βαρσοβία, +12%
Άμστερνταμ, +11%
Τσουνάμι ανατιμήσεων και στα σούπερ μάρκετ
Το επόμενο διάστημα ανατιμήσεις αναμένονται σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.
Σε μέσο επίπεδο, αναμένεται αύξηση κατά 8% σε βασικά είδη διατροφής, όπως, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, κατεψυγμένα, μπισκότα και είδη προσωπικής φροντίδας, αφού τελικά γίνεται αυτό που η κυβέρνηση αλλά και διοικήσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ απεύχονταν, να μετακυλιστεί δηλαδή το ενεργειακό κόστος σε είδη πρώτη ανάγκης.
Ήδη, οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής τροφίμων έχουν λάβει νέα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους, τα οποία για πολλές κατηγορίες προϊόντων είναι αυξημένα από 5% έως 20% σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, και πλέον καλούνται να διαμορφώσουν τις τιμές στο ράφι χωρίς να διώξουν τους καταναλωτές.
Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια
Σύμφωνα με έρευνα της PRORATA η ακρίβεια είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των πολιτών, πάνω και από αυτό της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με έρευνα της INTERVIEW το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων! Την ίδια στιγμή οκτώ στους δέκα (79%) έχουν περιορίσει τη θέρμανσή τους, ενώ το 58% δε χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του επειδή η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί.
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια μείωσε μέχρι και 13,7% την αγοραστική δύναμη των πολιτών
Όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την ακρίβεια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά, την ώρα που τα εισοδήματα έχουν πάρει την κατηφόρα. Αυτό αποτυπώνει το νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το οποίο καταγράφει τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας στο εισόδημα των πολιτών και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ
Μείωση μέχρι και 13,7% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αναφέρει πως η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω του κύματος ακρίβειας, συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021.
Συγκεκριμένα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.
Το 2020, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα, οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Μεγάλη ανισότητα στους μισθούς ανδρών και γυναικών
Μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020, μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες».
Σταϊκούρας: «Να είμαστε σοβαροί. Μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί κοστίζει 140 εκατ. τον χρόνο»
Η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στην πανδημία και τον πληθωρισμό.
Κάθε απόφαση ωστόσο, όπως σημείωσε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».
«Πρέπει να είμαστε σοβαροί» συμπέρανε. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι έχει μεγάλη ένταση και τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το 2022 θα κινηθεί στην περιοχή του 3% – και κάτω από το 2% θα υποχωρήσει το 2023.