Το θέμα αυτό που απασχολεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα.
Η τρόικα ζητά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων, ενώ το υπουργείο αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει η εκτίμηση ότι πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν. Ουσιαστικά δηλαδή να σταματήσει η ανοχή και η προστασία στους κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.
Η τρόικα έχει λάβει ήδη το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.