Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς υπό όρους

 

Με σκοπό την προστασία των μικρομεσαίων νοικοκυριών που έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 220.000 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι 280.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατεβάζει δύο προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που θα οδηγήσουν στη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η μία αφορά τη μείωση των σημερινών ορίων 300.000 έως 450.000 ευρώ για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η δεύτερη έχει να κάνει με την κατάργηση διάταξης που προστάτευε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία για οφειλές στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος μετά πέντε χρόνια για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων έναντι οφειλών στις τράπεζες. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η τρόικα έπειτα από πολύμηνες διαμάχες συμφώνησαν ώστε τα τεχνικά τους κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για την εξειδίκευση των λεπτομερειών της ρύθμισης. Ολα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2014 να απελευθερωθούν μερικώς οι πλειστηριασμοί.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς την κύρια κατοικία όσων έχουν ανάγκη», φέρεται να είπε ο κ. Χατζηδάκης στους κ. Τόμσεν και Μορς.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας, από τη στιγμή που πρόσφατα θεσπίσατε τους νόμους για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών και τις αλλαγές στο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;» διερωτήθηκε κατά τις πληροφορίες η πλευρά της τρόικας για να συμπληρώσει: «Άλλωστε είχαμε συμφωνήσει πως με αυτούς τους νόμους θα απελευθερώσετε τους πλειστηριασμούς».

Οι διάλογοι
«Ποτέ δεν κάναμε τέτοια συμφωνία», αντέτεινε η ελληνική πλευρά για να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τον περασμένο Αύγουστο καθώς και το γεγονός πως η τρόικα δεν έγειρε ενστάσεις. Ο κ. Σαμαράς τότε και έπειτα από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε επισημάνει: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεάα τους, θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».

Ετσι, οι κ. Τόμσεν και Μορς όταν αντιλήφθηκαν, σύμφωνα με πηγές, την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να παραμείνει αμετακίνητη από την προαναφερόμενη πρωθυπουργική δέσμευση, συναίνεσαν και δέχτηκαν τις συζητήσεις για ελάχιστο πλαίσιο προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το υπουργείο θα κάνει δύο προτάσεις στην τρόικα. «Απλές και δίκαιες», χαρακτηρίζονται από αξιωματούχο του Ανάπτυξης και ο ίδιος σημειώνει: «Στόχο έχουν τους μπαταχτσήδες αλλά και την προστασία όσων είναι σε ανάγκη. Επίσης κινητοποιούν τράπεζες και δανειολήπτες για ρύθμιση των δανείων»:

Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις μπαταχτσήδων, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους αν κι έχουν ακίνητη περιουσία. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.

Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει».

Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Στον έβδομο όροφο του υπουργείου ο συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός της τρόικας με την κυβέρνηση ήλθε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου συστεγάζονται και υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκεί στην αίθουσα συσκέψεων ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά και τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου κατάφεραν να πείσουν τους Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς για την αναγκαιότητα διατήρησης ενός προστατευτικού πλαισίου για όσους βρίσκονται λόγω της κρίσης σε δύσκολη θέση και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Mάλιστα όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών πείστηκαν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία όσων πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δανειά τους αποτελεί κόκκινη γραμμή δέχθηκαν τις συζητήσεις για ελάχιστο πλαίσιο προστασίας. Επιπλέον είχε προηγηθεί και επισήμανση του υπουργείου Ανάπτυξης πως τα δάνεια για τα οποία έχουν εκδοθεί εντολές κατάσχεσης τα τελευταία πέντε χρόνια είναι 62.000.

2 νέοι θεσμοί
Τα κλειδιά για ρυθμίσεις με κριτήρια αντικειμενικά


Μέσα στον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα να έχουν καταλήξει και στην καθιέρωση των νέων θεσμών των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Πρόκειται για μοντέλα που ισχύουν σε Ιρλανδία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, και ακολουθούνται από τις τράπεζες και τους δανειολήπτες στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις των δανείων. Οι «αναγκαίες δαπάνες» δεν είναι τίποτα άλλο από λίστες με μέσα κόστη διαβίωσης των νοικοκυριών. Δηλαδή έχουν υπολογιστεί το σύνολο αλλά και ανά κατηγορία τα έξοδα που χρειάζεται για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας καταναλωτής ή μια οικογένεια με παιδιά.

Οι δαπάνες αφορούν στη διατροφή, τη μετακίνησή, τα κοινόχρηστά, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, την ψυχαγωγία, την ένδυση, τις σπουδές κ.λπ.

Αυτές τις δαπάνες, οι οποίες θα υπολογιστούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το υπουργείο Ανάπτυξης, τις αποδέχονται δανειολήπτες και τράπεζες. Ενας δανειολήπτης που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο δάνειό του συζητά με την τράπεζα και με βάση και το εισόδημά του αποσαφηνίζεται πόσα χρήματα χρειάζεται για να ζήσει. Το ποσό που του απομένει θα το δίνει για την αποπληρωμή του δανείου. Ετσι θα αποσοβεί την κατάσχεση του σπιτιού του.

Η αναγκαιότητα καθορισμού των «αναγκαίων δαπάνων» προκύπτει από το γεγονός πως σήμερα τράπεζες και δανειολήπτες δεν τα βρίσκουν ως προς το εύρος της ρύθμισης. Οι τράπεζες αμφισβητούν τις δαπάνες και το εισόδημα μιας οικογένειας και η τελευταία την ειλικρινή πρόθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο θεσμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» είναι ένας κώδικας ορθής συμπεριφοράς του καταναλωτή. Δεν θα αποκρύπτει περιουσιακά στοιχεία και όταν αυτά μεταβάλλονται θα τα γνωστοποιεί στην τράπεζα.

Πηγή Εθνος