Ο δανεισμός των αναδυόμενων αγορών με επικεφαλής την Κίνα οδήγησε το παγκόσμιο χρέος στα 303 τρισ. δολάρια το 2021, αν και ο λόγος παγκόσμιου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς ανέκαμψαν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση παρακολούθησης του παγόσμιου χρέους του Institute of International Finance (IFF).
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 10 τρισ. σε σχέση με το 2020. Αύξηση μικρότερη από τα 33 τρισ. που προσέθεσε η πανδημία το 2020 σε σχέση με το 2019.
Οι αναδυόμενες αγορές
Περίπου το 80% των νέων χρεών προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές, όπου το συνολικό τους χρέος πλησιάζει τα 100 τρισ. δολάρια. Ως εκ τούτου οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη αναχρηματοδότησης σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μετά από χρόνια χαμηλού κόστους δανεισμού.
«Αν και ο ρυθμός συσσώρευσης επιβραδύνθηκε το 2021, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων αγορών παραμένουν αυξημένα», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αυτή η επιβράδυνση συμβαδίζει με τη συγκράτηση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένες κυβερνήσεις φαίνονται να εξαρτώνται περισσότερο από το δανεισμό εκτός προϋπολογισμού» τονίζουν οι συντάκτες και επισημαίνουν την αύξηση του μη χρηματοοικονομικού εταιρικού χρέους στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
‘Ενα άλλο χαρακτηριστικό του νέου χρέους των αναδυόμενων οικονομιών είναι ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα. Η πανδημία όμως μείωσε την διάθεση των ξένων επενδυτών για τοποθέτηση σε περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε τοπικό νόμισμα με αποτέλεσμα η ξένη συμμετοχή στις τοπικές αγορές ομολόγων να βρεθεί στο 18%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη το 2020, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν τεράστια ποσά για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, να διασώσουν τις επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν την απασχόληση. Ενώ τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους παραμένουν πολύ υψηλά, η ανάκαμψη των οικονομιών και ο υψηλότερος πληθωρισμός βοήθησαν να βελτιωθεί ελαφρώς η εικόνα το 2021. Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 351% το 2021 από το ιστορικό υψηλό πάνω από 360% το 2020, αν και το περσινό ποσοστό είναι περίπου 28 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις