Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό αν κατατέθηκαν τελικά χθες οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους αγοραστές για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που βγάζει προς πώληση η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Και φυσικά δα γίνει γνωστό και ποια κοινοπραξία θα αναδειχθεί ο «μεγάλος» παίκτης του κλάδου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα επρόκειτο να δοθεί σκληρή μάχη καθώς πρόκεται για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πωλείται – και δη, χωρίς τιτλοποίηση - με το τίμημα να διαμορφώνεται πέριξ των 750 – 800 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα περιλαμβάνει κατά 60% επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που προέρχονται κυρίως από την πρώην Αγροτική – σε ποσοστό άνω του 50% – και από άλλες τράπεζες/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπήκαν σε εκκαθάριση, όπως ΤΤ, Proton Bank, FBB, Πανελλήνια Τράπεζα και συνεταιριστικές τράπεζες. Δεν έχουν περιληφθεί δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δάνεια, για τα οποία «τρέχουν» νομικής διαδικασίες, καθώς και αγροτικά δάνεια.
Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) η αξία φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει έως τώρα σε πώληση στην ελληνική αγορά.
Όπως ήταν γνωστό μέχρι χθες η ιταλική doValue είχε συμφωνήσει με Bain και Fortress, για να «χτυπήσουν» από κοινού το επίμαχο project, με τον επικεφαλής του ιταλικού Ομίλου, Andrea Mangoni, να παραδέχεται πως η διαδικασία υποβολής προσφορών θα είναι πολύ ανταγωνιστική ενώ στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται εντάχθηκε και η Cepal – Davidson Kempner. Εξάλλου σε σύμπραξη με αμερικανικό fund έχει προχωρήσει και η Intrum.
Εκτός από την αξία του χαρτοφυλακίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται και με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, 2,3 δισ. ευρώ η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000, είναι οικιστικά, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά
Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:
- 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις.
- 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
- 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.
- 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν αρχικά προγραμματιστεί να κατατεθούν στις 18 του περασμένου Γενάρη, κατόπιν σχετικών κρούσεων από πλευράς των επενδυτών, ωστόσο, δόθηκε παράταση για τα τέλη Φλεβάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εξίσου πίσω θα πάει και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. οι δεσμευτικές είχαν οριστεί για τον προσεχή Μάιο, με την συμφωνία να υπογράφεται μετά από έναν μήνα). Απαραίτητη προυπόθεση, βέβαια, είναι οι παραπάνω συμπράξεις να μην πλήξουν τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα αναγκάσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.
Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η PQH θα επιτύχει σημαντική απεμπλοκή από τον όγκο των κόκκινων δανείων του παρελθόντος που έχει αναλάβει να διαχειριστεί, περιορίζοντας την «έκθεσή» της στα 3 δισ. ευρώ. Στις υποχρεώσεις του επενδυτή είναι και η απορρόφηση μέρους των εργαζομένων της PQH που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται το επίμαχο χαρτοφυλάκιο και, άρα, μετά την πώλησή του δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι η PQH έχει ολοκληρώσει άλλη μια συναλλαγή, δηλαδή την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος» που μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2019 στην Intrum.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις