Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα, Δευτέρα, θα δοθούν στους κτηνοτρόφους ενισχύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.
Στη ρύθμιση για τον συμψηφισμό των χρεών των αγροτών, που θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας χθες Κυριακή 17.4 στον ΣΚΑΪ.
«Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια οφειλές των αγροτών είτε από φυσικά πρόσωπα- αγρότες είτε από συνεταιρισμούς και δίνεται η δυνατότητα με μια τροπολογία που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή, να συμψηφίζονται οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Δημοσίου μέσα από μελλοντικές ενισχύσεις, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα», εξήγησε.
Τόνισε δε ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο σε χρέη προς το Δημόσιο και όποιος αγρότης δε χρωστά, θα πάρει κανονικά την ενίσχυση, η οποία θα δοθεί.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα, θα δοθούν στους κτηνοτρόφους ενισχύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ότι «μένω στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αν δε δοθεί ευρωπαϊκή λύση, θα πάμε σε ένα πιο ενισχυμένο δικό μας σχέδιο, γιατί η αύξηση της τιμή του ρεύματος δεν μπορεί να επηρεάζει έτσι επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
«Θα βγει κερδισμένος ο πρωτογενής τομέας»
Εξάλλου μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της περιφέρειας τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσει εκείνες τις υποδομές, αλλά και εκείνο το πλαίσιο, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε ο μόχθος και ο κόπος του Έλληνα αγρότη πραγματικά με δίκαιο τρόπο, να του επιστρέψει αυτά που του αναλογούν» ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον πρωτογενή τομέα και σχετίζονται με τα αρδευτικά δίκτυα, τα φράγματα, αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία.
«Μέσα σε όλη αυτή την κρίση κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στους αγρότες θα δώσει και το αίσθημα εκείνο της δίκαιης μεταχείρισης που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας παραγωγός. Γιατί η προσοχή της κυβέρνησης δεν είναι απλά στον Έλληνα αγρότη, δεν είναι απλά στον Έλληνα κτηνοτρόφο, είναι ουσιαστικά σε αυτόν που παράγει, σε αυτόν που δημιουργεί πλούτο και αυτό το προϊόν της παραγωγής οφείλουμε ως κυβέρνηση να προστατεύσουμε από παράνομες ελληνοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο για το 2023-2027 «όπου είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν είχαμε μειώσεις στον προϋπολογισμό» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διατηρήσει το ίδιο ποσό, 19,3 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, από το βήμα του προσυνεδρίου έκανε λόγο για ένα αγώνα που συνεχίζεται, συμπληρώνοντας ότι «θα τον δώσουμε μέχρι τέλους, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα». Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εξασφάλιση της ομαλής ροής προμηθειών και τη θωράκιση «απέναντι σε ενδεχόμενα κρούσματα κερδοσκοπίας, με τη συνεχή καταγραφή αποθεμάτων αλλά και διαρκείς ελέγχους στην αγορά, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί «ότι κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται».