Οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 14,6% από την αρχή του χρόνου έως τον Σεπτέμβριο, λόγω του αυξανόμενου κόστους σε βασικά προϊόντα όπως το κρέας, το ψωμί, το γάλα και τα αυγά, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 10,1%, ποσοστό υψηλότερο από τις αρχές του 1982.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παγκοσμίως, με τις αποστολές φυσικού αερίου, δημητριακών και μαγειρικού λαδιού να διαταράσσονται. Αυτό προστέθηκε στις αυξήσεις των τιμών που ξεκίνησαν πέρυσι καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από την πανδημία του COVID-19.
Ενώ η άνοδος του κόστους των τροφίμων άσκησε τη μεγαλύτερη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, οι τιμές αυξάνονται σε γενικές γραμμές. Το μεταφορικό κόστος αυξήθηκε κατά 10,9%, τα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης κατά 10,8% και τα είδη ένδυσης αυξήθηκαν κατά 8,4%. Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 9,3%, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας.
Ο ταχύτερος πληθωρισμός τροφοδοτεί επίσης τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στις 19 χώρες του Ευρώ. Όπως γνωστοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε σε 9,9%.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις