Oι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε 0,8% στα 86,62 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1% στα 81 δολάρια.
Αύξηση της κινεζικής ζήτησης αναμένει ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί φέτος κατά 510.000 βαρέλια την ημέρα μετά τη μείωση που σημείωσε το 2022, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της COVID.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος στα 2,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της Κίνας, με την κατάργηση των περιορισμών στην είσοδο στη χώρα από τις 8 Ιανουαρίου, οδήγησε σε αμφίσημες εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας της.
Την πρώτη εκτίμηση ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία της ταχύτερα από το 3% του 2022, τον χαμηλότερο ρυθμό πολλών δεκαετιών, διαδέχθηκαν επιφυλάξεις καθώς η κατάργηση πολλών περιορισμών οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων που περιόρισε τη δραστηριότητα στη χώρα.
Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί είναι ότι σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, η μεγάλη χώρα της Ασίας θα επανέλθει σε μία υγειονομική και οικονομική ομαλότητα που θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου και γενικότερα τις ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη και από τις προσδοκίες μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ - Μείωση της Ρωσίας
Από την πλευρά της προσφοράς , η παραγωγή αργού από περιοχές των ΗΠΑ με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 77.300 βαρέλια την ημέρα στο επίπεδο – ρεκόρ των 9,38 εκατ. βαρελιών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι οι κυρώσεις της Δύσης – όπως το εμπάργκο που θα επιβάλει η ΕΕ από τις 5 Φεβρουαρίου στα προϊόντα πετρελαίου και το πλαφόν στην τιμή πώλησής τους – θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της, δήλωσε στο Reuters ρωσική πηγή.
«Η πιθανή απώλεια προσφοράς από τη Ρωσία και το άνοιγμα της Κίνας μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε πιο σφιχτές συνθήκες στην αγορά», δήλωσαν αναλυτές της ANZ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις