Η πτώση του δολαρίου αποτελεί όφελος για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο

Η ψύξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιταχύνει την πτώση του δολαρίου και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ωφεληθούν.

Το δολάριο υποχωρεί σχεδόν 13% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από το υψηλό των δύο δεκαετιών του περασμένου έτους και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Η πτώση του επιταχύνθηκε αφού οι ΗΠΑ ανέφεραν πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, υποστηρίζοντας τις απόψεις ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Επειδή το δολάριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ωφεληθεί εάν συνεχίσει να πέφτει, όπως αναφέρει το reuters.

 

Ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές από τις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης που έχουν οδηγήσει τις αγορές υψηλότερα φέτος, παράγει λίγο περισσότερο από το 50% των εσόδων του στο εξωτερικό, έδειξε μια ανάλυση των εταιρειών Russell 1000 από την Bespoke Investment Group.

Οι πρώτες ύλες, οι οποίες τιμολογούνται σε δολάρια, γίνονται πιο προσιτές στους ξένους αγοραστές όταν το δολάριο υποχωρεί. Ο S&P/Goldman Sachs Commodity Index (.SPGSCI) ενισχύεται κατά 4,6% αυτόν τον μήνα, με ρυθμό που σημειώνει τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο.

Οι αναδυόμενες αγορές επωφελούνται επίσης, επειδή η πτώση του νομίσματος των ΗΠΑ διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια. Ο δείκτης νομισμάτων MSCI International Emerging Market (.MIEM00000CUS) σημειώνει άνοδο 2,4% φέτος.

«Για τις αγορές, το ασθενέστερο δολάριο και ο υποκείμενος μοχλός του, ο ασθενέστερος πληθωρισμός, είναι ένα βάλσαμο για τα πάντα, ειδικά για τα περιουσιακά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ», δήλωσε ο Alvise Marino, αναλυτής συναλλάγματος στην Credit Suisse.

Η πτώση του δολαρίου σημειώθηκε καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αμβλύνοντας τη γοητεία του δολαρίου ενώ ενίσχυσε ένα ευρύ φάσμα άλλων νομισμάτων, από το γιεν Ιαπωνίας έως το μεξικάνικο πέσο.

"Αυτός ο ήχος που ακούτε είναι το σπάσιμο των τεχνικών επιπέδων στις αγορές συναλλάγματος", δήλωσε ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay. «Το δολάριο βυθίζεται προς τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την έναρξη της πεζοπορίας της Fed και βλέπουμε τα ευαίσθητα στον κίνδυνο νομίσματα να λιώνουν σε παγκόσμια βάση».

Μια συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη για στρατηγικές συναλλάγματος, όπως η συναλλαγή μεταφοράς που χρηματοδοτείται από το δολάριο, η οποία περιλαμβάνει την πώληση δολαρίων για να αγοράσει ένα νόμισμα υψηλότερης απόδοσης, επιτρέποντας στον επενδυτή να κερδίσει τη διαφορά.

Η πτώση του δολαρίου έχει ήδη κάνει τη στρατηγική κερδοφόρα φέτος: ένας επενδυτής που πουλούσε δολάρια και αγόραζε το πέσο της Κολομβίας θα είχε εισπράξει 25% από το έτος μέχρι σήμερα, ενώ το πολωνικό ζλότι έχει αποδώσει 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Corpay.

Ο Paresh Upadhyaya, διευθυντής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος και νομίσματος στην Amundi US, είναι πτωτικός για το δολάριο ενώ ποντάρει στα κέρδη στο τένγκε του Καζακστάν, στο πέσο Ουρουγουάης και στη ρουπία Ινδίας.

«Όταν κοιτάξετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οι προοπτικές για το δολάριο παραμένουν αρκετά ζοφερές», είπε ο Upadhyaya, ο οποίος αναμένει ότι οι συναλλαγές μεταφοράς θα ευδοκιμήσουν εάν το δολάριο συνεχίσει να πέφτει.

Reuters Graphics

Reuters Graphics

Στον κόσμο της νομισματικής πολιτικής, η πτώση του δολαρίου μπορεί να είναι ανακούφιση για ορισμένες χώρες, καθώς αφαιρεί την επείγουσα ανάγκη να στηρίξουν τα νομίσματά τους που πέφτουν.

Ανάμεσά τους και η Ιαπωνία. Το δολάριο έχει υποχωρήσει 3% έναντι του γεν αυτήν την εβδομάδα και είναι έτοιμο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος από τον Ιανουάριο. Η αδυναμία του γεν ήταν προβληματική για την οικονομία της Ιαπωνίας που βασίζεται στις εισαγωγές και αύξησε τις προσδοκίες ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει ξανά στις αγορές για να στηρίξει το νόμισμά της αφού το έκανε για πρώτη φορά από το 1998 πέρυσι.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης πιθανές ενέργειες από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, δεδομένης της αδυναμίας της σουηδικής κορόνας. Όμως αυτή την εβδομάδα, το δολάριο υποχώρησε σχεδόν 6% έναντι της κορώνας και οδήγησε στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο.

Η συνεχιζόμενη ισχύς του γεν θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να χαλαρώσουν τις μεγάλες πτωτικές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί έναντι του νομίσματος τους τελευταίους μήνες, ωθώντας το υψηλότερα, δήλωσε ο αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale, Kenneth Broux.

Φυσικά, το να είσαι πτωτικός για το δολάριο έχει τους δικούς του κινδύνους. Το ένα είναι μια πιθανή ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα στοιχήματα για περισσότερη επιθετικότητα της Fed και να χαλαρώσει πολλές από τις συναλλαγές κατά του δολαρίου που έχουν ευημερήσει φέτος.

Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ανθεκτική σε σύγκριση με άλλες χώρες και λίγοι πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη πτώση του δολαρίου.

Ωστόσο, η Helen Given, έμπορος συναλλάγματος στη Monex ΗΠΑ, πιστεύει ότι η Fed θα ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων πριν από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, μειώνοντας τη μακροπρόθεσμη δυναμική του δολαρίου.

Ενώ το δολάριο μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις πρόσφατες απώλειές του, "αν κοιτάξουμε έξι μήνες έξω, είναι πιθανό το δολάριο να είναι ακόμη πιο αδύναμο από ό,τι είναι σήμερα", είπε.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις