Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούλιο, επηρεαζόμενες από τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τα δημητριακά της Μαύρης Θάλασσας και τους νέους εμπορικούς περιορισμούς στο ρύζι, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO ) .
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 123,9 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,3 τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα, ενώ 11,8 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο του Ιουλίου 2022.
Η αύξηση οφείλεται στο απότομο άλμα του δείκτη τιμών φυτικών ελαίων του FAO, ο οποίος αυξήθηκε κατά 12,1% από τον Ιούνιο μετά από επτά μήνες διαδοχικών μειώσεων. Οι διεθνείς τιμές του ηλιελαίου ανέκαμψαν περισσότερο από 15 τοις εκατό τον μήνα, κυρίως λόγω των ανανεωμένων αβεβαιοτήτων γύρω από τις εξαγώγιμες προμήθειες μετά την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα . Οι παγκόσμιες τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές παραγωγής στις κορυφαίες χώρες παραγωγής.
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 0,5% από τον Ιούνιο, λόγω της πτώσης 4,8% των διεθνών τιμών χονδροειδών σιτηρών λόγω των αυξημένων εποχικών προμηθειών αραβοσίτου από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και δυνητικά υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6%, η πρώτη μηνιαία άνοδος τους σε εννέα μήνες, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξαγωγές από την Ουκρανία καθώς και των συνεχιζόμενων ξηρών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική.
Ο Δείκτης Τιμών του FAO All Rice Price αυξήθηκε κατά 2,8 τοις εκατό σε μηνιαία βάση και 19,7 τοις εκατό σε ετήσια βάση για να φτάσει στο υψηλότερο ονομαστικό επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011, καθώς η απαγόρευση της Ινδίας στις 20 Ιουλίου για τις μη περιποιημένες εξαγωγές Indica ενθάρρυνε τις προσδοκίες για μεγαλύτερες πωλήσεις σε άλλες προελεύσεις, ενισχύοντας Ανοδική πίεση ήδη ασκήθηκε στις τιμές από τις εποχικά περιορισμένες προμήθειες και τις αγορές από την Ασία. Αυτή η ανοδική πίεση των τιμών του ρυζιού «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά εκείνους που είναι πιο φτωχοί και που αφιερώνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων», προειδοποίησε ο FAO, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές μπορούν να αντέξουν. αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή, την κατανάλωση και τις τιμές που διαρκούν πέραν της διάρκειας εφαρμογής τους και κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τροφίμων σε πολλές χώρες.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 3,9%, καθώς η καλή πρόοδος στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία και οι βελτιωμένες βροχοπτώσεις στις περισσότερες αναπτυσσόμενες περιοχές της Ινδίας επηρέασαν τις παγκόσμιες τιμές, όπως και η υποτονική ζήτηση από την Ινδονησία και την Κίνα, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ζάχαρης στον κόσμο. Οι επίμονες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, μαζί με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, μετριάζουν την πτώση.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO υποχώρησε κατά 0,4% τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε κατά 20,6% κάτω από την τιμή του Ιουλίου 2022. Οι παγκόσμιες τιμές τυριού ανέκαμψαν ελαφρά μετά τις απότομες πρόσφατες μειώσεις, καθώς ο ζεστός καιρός επηρέασε την εποχική μείωση των αποθεμάτων γάλακτος στην Ευρώπη.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε 0,3% από τον Ιούνιο. Οι τιμές για το κρέας βοοειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας σταθερής προσφοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της χαμηλότερης ζήτησης από τους κορυφαίους εισαγωγείς. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος, αντίθετα, αυξήθηκαν, αντανακλώντας την υψηλή εποχική ζήτηση σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περιορισμένες προμήθειες από τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.