Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 100,5 μονάδες από 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Η μείωση αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, οι φυσικές καταστροφές και οι δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους.
Ο πληθωρισμός, παρά τη μείωση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Οι φυσικές καταστροφές, από την άλλη πλευρά, έχουν προκαλέσει ζημιές σε επιχειρήσεις και υποδομές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγική ικανότητα και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 76,8%, με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,2 μήνες.
Στους κλάδους της βιομηχανίας καταγράφονται μικτές τάσεις. Η μεταποίηση και τα ορυχεία-λατομεία βελτιώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα υποχώρησε.
Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τα φάρμακα και τα τρόφιμα σημείωσαν άνοδο, ενώ τα βασικά μέταλλα υποχώρησαν.
Η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2% το β' τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η συνολική απασχόληση στην οικονομία αυξήθηκε κατά 1,7% την ίδια περίοδο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις