Στη δημοσιότητα έδωσε την έκθεσή της για τις Προοπτικές Απασχόλησης στο Β' τρίμηνο του 2014 η εταιρεία Manpower, βασιζόμενη στις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.
Χαρακτηριστικά, οι εργοδότες αναφέρουν πως υπάρχουν οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση απασχολούμενων σε πέντε από τους εννέα τομείς της οικονομίας.
Η τριμηνιαία έρευνα αποκαλύπτει ότι το 19% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 11% αναμένει μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +5%, εμφανίζοντας αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και 11 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
Οι τομείς εκείνοι όπου αναμένεται να σημειωθεί αύξηση στις προσλήψεις είναι οι εξής:
Χρηματοοικονομικά
Ασφάλειες
Ακίνητη Περιουσία
Παροχή υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις
Τουρισμός
Μάλιστα οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε ποσοστό +19%.
Αντίθετα οι τομείς στους οποίους αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων είναι κυρίως της Γεωργίας και των Κατασκευών όπου εκτιμάται ότι οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -3%.
«Η έρευνα απεικονίζει μια αγορά που κινείται συντηρητικά ανοδικά, με μία σταθερότητα που μας επιτρέπει να είμαστε κι εμείς συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα μας προσγειώνει, γιατί μας θυμίζει ότι η ανοδική πορεία του δείκτη δεν αποτυπώνει – ακόμη – την ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε. Οι οργανισμοί που επιβίωσαν στην ελληνική αγορά έχουν πλέον ιδιαιτέρως λιτές δομές. Η ανοδική πορεία του δείκτη των προσλήψεων δείχνει, σε μεγάλο βαθμό, την προσπάθεια αυτών των οργανισμών να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που εκτιμούν ότι θα υπάρξει κατά το επόμενο τρίμηνο», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.
«Η κατάσταση της αγοράς όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά μας φέρνει όλους μπροστά σε νέες προκλήσεις. Οι οργανισμοί αναζητούν άτομα που θα ενταχθούν και θα είναι παραγωγικά από την πρώτη κιόλας μέρα. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μείνει επί μακρόν εκτός αγοράς εργασίας – και τα οποία αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού – δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν το δρόμο τους προς την εργασιακή επανένταξη. Η εργασιακή τους ετοιμότητα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα επιθυμούσαν οι μελλοντικοί τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα και οι μακροχρόνια άνεργοι να ενταχθούν στην απασχόληση με ομαλό και βιώσιμο τρόπο απαιτούνται κατανόηση, ρεαλισμός και, οπωσδήποτε, προσπάθειες συλλογικού χαρακτήρα», πρόσθεσε η Δρ Κουσία.
iefimerida.gr