Το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΙΟΒΕ για έξοδο από την κρίση

Τις δέκα δέσμες δράσεων καταλύτες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρουσίασαν σήμερα τα επτά μεγαλύτερα Διμερή Επιμελητήρια, οι οποίες προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ από κοινού με την Boston Consulting Froup.

Τις δέσμες δράσεων αυτές παρέδωσαν ήδη στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, ενώ όπως σημειώνουν απαιτείται παράλληλα η εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς που θα ορίζει τις κεντρικές επιλογές της χώρας για την επόμενη εικοσαετία.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις της ελληνικής οικονομία και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αναστέλλουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη.

Η Μελέτη για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας προκύπτει από τη γνώση και την εμπειρία που έχει προκύψει από τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση άλλες χώρες στο παρλεθόν όπως η Σουηδία, η Βρετανία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και αξιοποιεί τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν. Πρόκειται για μια νέα ιεράρχηση κινήσεων οργάνωσης, διοίκησης, αλλά και νέα στοχοθέτηση και ανάληψη ευθυνών ώστε οι ενέργειες να είναι αποτελεσματικές και τα αποτελέσματα μετρήσιμα.

Οι πέντε πρώτες δράσεις αφορούν το οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο και οι επόμενες πέντε αφόρούν τη διευκόλυνση επενδύσεων και την υλοποίηση της ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι δέσμες δράσεων είναι:

1. Σύσταση ενός Κέντρου Διακυβέρνησης που θα έχει άμεση αναφορά στον Πρωθυπουργό και θα διαμορφώνει προϋπολογισμό ανά υπουργείο. Στο Κέντρο Διακυβέρνησης θα συμμετέχουν managers και όχι πολιτικοί και θα ελέγχοι τη ροή των δαπανών ανά τομέα και την αποτελεσματικότητά τους.

Κάτι ανάλογο είχε εφαρμοστεί με επιτυχή αποτελέσματα από τον Τόνυ Μπλαιρ στη Βρετανία, αλλά και στη Σουηδία και τον Καναδά.

2. Μέριμνα ώστε να εφαρμόζεται ότι αποφασίζεται και όχι μόνο να νομοθετούνται. Η καθυστέρηση της εφαρμογή των νόμων έχει μεγάλο κόστος. Πρέπει να κωδικοποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία και να αναλύονται οι επιπτώσεις κάθε νέας νομοθεσίας.

3. Βελτίωση Δημόσιας Διοίκησης ώστε να αποκοπεί από τον κομματικό μηχανισμό και να τεθούν όροι ιδιωτικού τομέα. Να είναι μόνιμοι οι Γενικοί Γραμματείς

4. E-Government για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μπορεί να στηριχθεί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση. Να γίνει υποχρεωτική η κατάθεση εγγράφων μέσω Διαδικτύου.

5. Νέα Ενιαία Αρχή Πάταξςη Δοαφθοράς που θα συνεργάζεται με την Επιτροπή Θεμσών και Διαφάνειας

6. Invest In Greece, να γίνει Κεντρικό αδειοδοτικό όργανο επενδύσεων. Θα διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα ααπαιτούμενα έγγραφα και θα παρακολουθεί το φάκελο της κάθε επένδυσης.

7. Σύσταση στο ΣτΕ νέου τμήματος για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων

8. Αμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων ακι αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

9. Ενίσχυση προγραμματος Δημοσίων Επενδύσεων

10. Εξασφάλιση ρευστότητας με την ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζα της Ελλάδας και με ενίσχυση της Εποπτείας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις