Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια γαλακτοκομικών και τηλεπικοινωνιών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά στην ακρίβεια των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, αυγά), με τιμές που αγγίζουν το 38% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ανησυχητική είναι επίσης η άνοδος στις τιμές των τηλεπικοινωνιών, όπου η Ελλάδα φιγουράρει ως η δεύτερη πιο ακριβή χώρα, πίσω μόνο από το Βέλγιο.

Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, τα τρόφιμα στην Ελλάδα παραμένουν ασυνήθιστα ακριβά, ενώ η αύξηση στις υπηρεσίες αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα αποδεικνύονται έως τώρα ανεπαρκή, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως τα έλαια-λίπη (26,3% πάνω), το ψωμί και τα δημητριακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα προϊόντα, οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, το κρέας στην Ελλάδα είναι 6,3% φθηνότερο, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά 14,1% πιο προσιτά.

Λόγω της υψηλής φορολογίας, τα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα κοστίζουν 51% περισσότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ τα τσιγάρα πωλούνται 27,1% φθηνότερα.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η Ελλάδα ξεχωρίζει δυστυχώς για την ακρίβεια στις τηλεπικοινωνίες, με τιμές 48,6% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα, οι τιμές μεταφοράς είναι χαμηλότερες κατά 14,7%, ενώ η εστίαση, τα καταλύματα και η ενέργεια παραμένουν συγκριτικά προσιτά (7% φθηνότερα η ενέργεια σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις