Ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι συνέχισαν να μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο α΄ τρίμηνο του 2024, στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν, ενώ μικρότερη αύξηση σημείωσαν άλλες τέσσερις μεσογειακές χώρες.
Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης περίπου 6% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Στην Ισπανία και τη Μάλτα, οι τιμές αυξήθηκαν πολύ λιγότερο (4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο ελάχιστα (1%), ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ μειώθηκαν.
Η μεγάλη αύξηση των τιμών στο χωράφι στην Ελλάδα ήρθε μετά από μία σημαντική επιβράδυνση που είχε σημειωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2023 (αύξηση 6,5% έναντι 25% στο γ΄ τρίμηνο) και για τον λόγο αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς μάλιστα την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η μείωση του κόστους (λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α.) της αγροτικής παραγωγής κατά 3% έναντι μείωσης 11% στην Ευρωζώνη.
Συνεχίστηκε το ράλι στις τιμές του ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ελαιόλαδου στο χωράφι συνέχισε την ξέφρενη πτήση της και το 2024, καθώς αυξήθηκε 82,2% στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο, περισσότερο από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 (82,21%).
Ωστόσο, η αύξηση αυτή εν μέρει μόνο μπορεί να εξηγήσει την άνοδο του γενικού δείκτη καθώς και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως στην Ισπανία, ήταν πολύ υψηλή (69,2% έναντι 61% στο δ’ τρίμηνο του 2022), αλλά και στην ΕΕ συνολικά η αύξηση έφτασε το 70,8%.
Πράγματι, στην Ελλάδα αυξήθηκαν και οι περισσότερες άλλες κατηγορίες τροφίμων, αντίθετα με την ΕΕ, ενώ και στα δημητριακά που υπήρξε μείωση αυτή ήταν οριακή. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 0,2% έναντι τεράστιας μείωσης 28,4% στην ΕΕ.
Στα λαχανικά, οι τιμές αυξήθηκαν 12,2%, ενώ έκαναν βουτιά 12,2% στην Ευρώπη. Στα φρούτα υπήρξαν αυξήσεις 33% έναντι αύξησης 20% στην ΕΕ. Στα αυγά είχαμε αύξηση 8% έναντι μείωσης 10% στην ΕΕ και στο γάλα αύξηση 1% έναντι μείωσης 11%, αντίστοιχα.
Ο πληθωρισμός τροφίμων
Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στο χωράφι εξηγούν γιατί η ακρίβεια στα τρόφιμα για τους Ελληνες καταναλωτές είναι υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων στο 2,5% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο, αυτός παραμένει υψηλότερος σε σχέση με την ΕΕ, όπου μειώθηκε στο 1,4% από 1,6%, αντίστοιχα.
Στο α’ τρίμηνο φέτος, μάλιστα, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 6,7% κατά μέσο όρο έναντι 2,9% στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις