Μεταποίηση: Στις 54 μονάδες ο δείκτης PMI τον Ιούνιο

Ο PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα έκλεισε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Η τιμή αυτή υποδηλώνει ανάπτυξη στον τομέα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ας δούμε μερικά από τα κύρια σημεία της έρευνας:

  • Νέες παραγγελίες: Η αύξηση των νέων παραγγελιών παρέμεινε ισχυρή, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2024. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε πιο υποτονική εμπιστοσύνη μεταξύ των υφιστάμενων πελατών.
  • Παραγωγή: Η παραγωγή αυξήθηκε στα μέσα του έτους, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το υψηλό του Μαρτίου.
  • Δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού: Οι χρόνοι παράδοσης από τους προμηθευτές επιδεινώθηκαν και πάλι τον Ιούνιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Αυτό οδήγησε σε αυξημένο κόστος μεταφορών για τις επιχειρήσεις.
  • Κόστος εισροών: Το κόστος εισροών αυξήθηκε με δεύτερο δριμύτερο ρυθμό σε διάστημα 18 μηνών, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.
  • Τιμές πώλησης: Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές πώλησης με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς στα μέσα του 2024, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε από τον Νοέμβριο.
  • Απασχόληση: Η απασχόληση αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο.
  • Επιχειρηματική εμπιστοσύνη: Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε σε αισιόδοξα επίπεδα.

Παρά τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης, η εικόνα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα παραμένει θετική. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι αισιόδοξη και οι επιχειρήσεις επενδύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις