ΙΟΒΕ: Ποια είναι η επίδραση του κλάδου Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία

Δύο μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που εκπονήθηκαν για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ανέδειξαν τη θετική επίδραση του κλάδου Τροφίμων και Ποτών σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, καθώς και σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα τρόφιμα.

Η πρώτη μελέτη εστιάζει στον θετικό αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην Ελληνική Οικονομία, υποστηρίζοντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη μελέτη αφορά τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατήρησε ηπιότερο ρυθμό ανόδου των τιμών από το 2020 έως σήμερα, συγκριτικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα. Οι μελέτες βασίστηκαν σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, αποκαλύπτοντας σημαντικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής μεταποίησης, κατέχοντας το 24,4% της συνολικής αξίας παραγωγής. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της μεταποίησης, με το 40% των εργαζομένων, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, και αποτελεί κορυφαίο επενδυτή σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με το 10,9% της συνολικής δαπάνης της εγχώριας μεταποίησης.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις στις εξαγωγές, σημειώνοντας αύξηση 12,6% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των προϊόντων της.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ για τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής έδειξε ότι ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων (εξαιρουμένου του ελαιόλαδου) τον Μάιο του 2024 ήταν -0,8%, δείχνοντας σταδιακή αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2024. Οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023, με τις τιμές των παραγόμενων τροφίμων να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από τα εισαγόμενα, αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή απορρόφησε καλύτερα τις αυξήσεις κόστους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, κ. Ιωάννης Γιώτης, τόνισε τη σημαντική συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία και την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τον ρόλο του κλάδου στην αύξηση των εξαγωγών και στη διατήρηση χαμηλών τιμών στα τρόφιμα, επισημαίνοντας τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του παραγωγικού δυναμικού και της καινοτομίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις