Ανησυχία για την αύξηση των προβληματικών δανείων

Αύξηση παρατηρήθηκε και στα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση τόσο στα «κόκκινα» δάνεια όσο και σε αυτά που βρίσκονται «ένα βήμα πριν να κοκκινίσουν». Πιο συγκεκριμένα, τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας τα 7,7 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, από 5,4 δισεκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

Κατά το ίδιο διάστημα, «κοκκίνισαν» δάνεια ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισεκ. ευρώ αφορά δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, οι ροές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα εξυπηρετούμενα ήταν 0,7 δισεκ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι καθαρές ροές προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέλθουν σε 576 εκατ. ευρώ.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, από 2,5 δισεκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ενσωμάτωση δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμής.

Συνολικά, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έφτασε τα 10,4 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, αυξημένο κατά 4,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε οριακά σε 6,9% από 6,7%, παραμένοντας ωστόσο πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,3%).

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των ΜΕΔ, ιδιαίτερα στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες, όπου ο δείκτης των ΜΕΔ παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (36,4%).