Ως σημαντικό βήμα προόδου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των εξαγωγικών διαδικασιών χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, το σχέδιο Νόμου που παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Νότης Μηταράκης, μετά από συνεδρίαση της Διυπουργικής Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
-Πρόσθετα Στοιχεία Καταχώρησης στο ΓΕΜΗ: Με τη ρύθμιση αυτή διορθώνεται η παράλειψη του αρχικού συστήματος -που έγκαιρα είχε επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων- και πλέον καθίσταται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική η αξιολόγηση, καταγραφή και στατιστική τεκμηρίωση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και των επιχειρήσεων που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επικαιροποιείται και να βελτιώνεται διαρκώς η Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας και να τηρείται Μητρώο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, ώστε να προστατεύεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η ελληνικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων.
-Εισαγωγή θεσμού Εγκεκριμένου Εμπόρου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών: Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή και εφαρμογή του θεσμού Εγκεκριμένου Εμπόρου Νωπών Οπωροκηπευτικών από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ενθαρρυντική η επέκταση του μέτρου και στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο εξαγώγιμων προϊόντων που αποκτούν ειδικά προνόμια απλοποιημένων και ταχύτερων εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι τα νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά κατατάσσονται μεταξύ των πιο δυναμικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντα, με αξία ετήσιων συναλλαγών που ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, ήτοι το 8% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
-Εξαγωγές προϊόντων διττής χρήσης: Η συγκεκριμένα ρύθμιση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους διεθνών κρίσεων όπως η σημερινή, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση ελληνικών προϊόντων, μέσω ταχύτερων και απλούστερων διαδικασιών, σε χώρες όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακοί εταίροι της Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Υποσαχάριας Αφρικής. Με την προώθηση ηλεκτρονικών διαδικασιών για την απόκτηση των ειδικών αδειών, την τήρηση Μητρώου Εμπόρων Προϊόντων Διττής Χρήσης, καθώς και την εξαίρεση απαίτησης σχετικών εγκρίσεων από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προβλέπεται σημαντική μείωση του χρόνου και του κόστους εξαγωγής των εν λόγω προϊόντων, που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα κλάδων (μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, χημικά, μηχανήματα κτλ).
-Εξαγωγές προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης: Με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας ως προς τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικο, όπως για χρόνια υποστήριζαν οι εξαγωγικοί φορείς, διευκολύνονται σημαντικά οι εξαγωγές προϊόντων στην κατηγορία των πετρελαιοειδών, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού-τσιγάρων, οι οποίες ετησίως αντιστοιχούν στο 42% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Η ρύθμιση, σε συνδυασμό με τις απαλλαγές φόρων και δασμών για πλοία, επιτρέπει την πιο ανταγωνιστική προσέγγιση από ελληνικές επιχειρήσεις της εξαιρετικά δυναμικής αγοράς ειδικά των εφοδιασμών πλοίων (κρουαζεριόπλοια, επιβατηγά, φορτηγά κτλ.) ξένης σημαίας που διέρχονται από την Ελλάδα κατά τη διάρκειας του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013, οι εφοδιασμοί πλοίων αντιστοιχούσαν σε εξαγωγές συνολικού ύψους άνω του 1,6 δις ευρώ (ήτοι το 6% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών). Λόγω του καθεστώτος που ισχύει ως σήμερα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των πλοίων που διέρχονταν από τα λιμάνια της χώρας επέλεγε να προμηθευτεί προϊόντα από εταιρείες εκτός Ελλάδος, αναλαμβάνοντας και τα κόστη μεταφοράς, παρά να επιλέξει ελληνικά προϊόντα αφού αυτά βαρύνονταν από τον ΕΦΚ ή από δασμούς και φόρους.