Ξεκίνησαν οι εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία καθώς αυξάνεται σταδιακά η συγκομιδή τους, η οποία, σε πλήρη εξέλιξη, σε όλες τις θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής, αναμένεται από το επόμενο δεκαήμερο.
Η κύρια χώρα κατεύθυνσής τους είναι η Βουλγαρία, ενώ ζήτηση και εξαγωγές, σε μικρότερες, όμως, ποσότητες, γίνονται και προς άλλες βαλκανικές χώρες και χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής της Αντώνης Παρασκευόπουλος, έχουν εξαχθεί περίπου 40 τόνοι αγγουριών, όγκος που θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς θα αυξηθεί και η παραγωγή από την περιοχή.
Η ποιότητα των προϊόντων, σημείωσε, είναι εξαιρετική και σε αυτό συμβάλλουν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με την ηλιοφάνεια που υπάρχει, την υψηλή σχετική υγρασία αλλά και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά, μας ανέφερε, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα και κάνουν το αγγούρι της περιοχής φημισμένο.
Όσον αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος σημείωσε ότι είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται στα 80 - 85 λεπτά το ζευγάρι, αν και παρατήρησε ότι ακόμη οι ποσότητες παραγωγής δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Η γενικότερη εκτίμηση, όμως, που υπάρχει από παραγωγούς της περιοχής είναι ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μια ανταγωνιστική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, ολοκληρώνει τον κύκλο καλλιέργειας νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.
Αυτό δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι θα υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, μένει όμως να αποδειχθεί και στην πράξη.