Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και ανταλλαγή απόψεων επί των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, περιελάμβανε η συνάντηση της Προέδρου του ΠΣΕ, κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη, με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κύριο Γεώργιο Τσίπρα, που έλαβε χώρα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Τσίπρας, που ξεκίνησε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σειρά επαφών με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας, έλαβε εκτενές υπόμνημα προτάσεων από την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, σχετικά με την ανάληψη δράσεων και τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ουσιαστική υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «έγινε μία εποικοδομητική και διεξοδική συζήτηση, με τον κ. Τσίπρα, η αρμοδιότητα του οποίου, ως Γενικού Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, βρίσκεται στον πυρήνα της Εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη περίοδο. Είναι εξαιρετικά σημαντική η διαβεβαίωση του κυρίου Γενικού για την προτεραιότητα της εξωστρέφειας ως αναπτυξιακής πολιτικής και η διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών συνολικά να συνεργαστεί με τους συλλογικούς φορείς και να χορηγήσει πολύτιμη αιγίδα σε δράσεις που θα έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στη δικτύωση Ελλήνων Εξαγωγέων με ξένους αγοραστές, καθώς και στην προώθηση διμερών επαφών με κρίσιμες αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα, θα συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και ειδικά τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας για την άμεση καταγραφή προκλήσεων και εμποδίων ή αντικινήτρων εξωτερικού εμπορίου στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με χώρες που εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτική για τις ελληνικές εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας αποκτάει παγκοσμίως ολοένα και αυξανόμενη κρισιμότητα για το διεθνές εμπόδιο. Είναι απαραίτητη λοιπόν η αξιοποίηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν δράσεις, που θα θέτουν την στήριξη των εξαγωγών, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».