Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευάγγελο Αποστόλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12.06.15 στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ειδικότερα αυτές του πρωτογενούς τομέα.
Εκτενώς συζητήθηκε το ζήτημα της κρίσης στη Ρωσία, καθώς οι εξαγωγείς του αγροδιατροφικού κλάδου έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με τη συγκεκριμένη αγορά. O Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης, ζήτησε από τον Υπουργό, η Ελληνική Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τη Ρωσική πλευρά, σε διμερές αλλά κυρίως σε κοινοτικό επίπεδο, ώστε να ανακληθεί κάθε ισχύον μέτρο και να μην επιβληθεί κανένα νέο μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών/κοινοτικών προϊόντων στη Ρωσία.
Ακόμα, ο Δρ Λουφάκης επεσήμανε ότι καθίσταται πλέον αναγκαία η στοχευμένη προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό όπως η Kίνα και η Ινδία, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτικές αγορές αγροτικών προϊόντων και διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση. Προϋπόθεση ωστόσο για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στις χώρες αυτές που εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις η διασφάλιση των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στις μεγάλες αυτές αγορές όπως και κυρίως η υπογραφή διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων. Τονίζεται ότι στις αγορές αυτές (Κίνα, Ταϊβάν, Νότιος Κορέα, Ινδία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία) ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία δραστηριοποιούνται ήδη με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα καθιερώνοντας τα προϊόντα τους. Ο ΣΕΒΕ κατέθεσε για το θέμα αυτό συγκεκριμένες προτάσεις για προϊόντα και χώρες και ζήτησε την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών σε διμερές επίπεδο με τη συνεργασία και του Υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε την επανεργοποίηση και ανασυγκρότηση της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες καθώς και των απαιτήσεων των χωρών εισαγωγής ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Επίσης ο ΣΕΒΕ ζήτησε να διαπιστευθούν γεωπόνοι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών φυτοϋγείας για εξαγωγές στις ΗΠΑ. Σήμερα η έκδοση αυτή δεν είναι δυνατή από όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης πχ της Άρτας με αποτέλεσμα για την έκδοση του απαιτούμενου πιστοποιητικού να απαιτείται αίτηση και μετακίνηση γεωπόνου από άλλη περιφέρεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και σε κόστος.
Πέραν των αμιγώς κοινοτικών προγραμμάτων προώθησης-προβολής, θα πρέπει κατά την εξειδίκευση της αναπτυξιακής στόχευσης για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης να σχεδιαστούν από το αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να υλοποιηθούν από εξειδικευμένους φορείς με σχετική εμπειρία και αξιοπιστία ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ειδικότερα στοχευμένης προώθησης-προβολής σε αγορές-στόχους. Σε αυτό το σχεδιασμό απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διακίνησης των νωπών αγροτικών προϊόντων που γίνεται διεθνώς κατά κανόνα μέσω super markets.
Ο ΣΕΒΕ τόνισε ότι ζητούμενο για τους Έλληνες εξαγωγείς είναι η μείωση του χρόνου και κόστους διεκπεραίωσης εξαγωγών και γενικότερα η απλούστευση και διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί διεθνώς. Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου που έχει καταρτιστεί και θα διαρκέσει καταρχήν μέχρι το 2015 προβλέπεται σειρά 25 δράσεων για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την επανεργοποίηση της Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής (ΕΣΕ) για τη Διευκόλυνση του Διεθνούς Εμπορίου ώστε πρωτοβουλίες όπως η διασύνδεση του ICISnet με το ΜΕΝΟ που δυστυχώς εδώ και μήνες έχουν παγώσει, να προχωρήσουν άμεσα.
Επίσης ο ΣΕΒΕ ζήτησε την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή των επιχειρήσεων του κλάδου στο Μητρώο (ΥΑ 225/32352/10.03.14) ή, σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση συμβολαίων τήρησης εγκαταστάσεων ή εγγυητικής επιστολής να γίνεται ανάλογα με το ύψος της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων που θέλει να πραγματοποιήσει ο κάθε φορέας, ώστε να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του παραγωγού και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
α. Προγραμματισμός καλλιεργειών – Δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων σε περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο - Πιστοποίηση δενδρωδών καλλιεργειών κατά τη δήλωση των παραγωγών στο ΟΣΔΕ. Ειδικότερα ως προς τα ακτινίδια, κατά τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς θα πρέπει οι τελευταίοι να προσκομίζουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό των δένδρων ακτινιδιάς (υπάρχει μεγάλη έξαρση του βακτηρίου στην Ιταλία που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δένδρων).
β. Απαγόρευση πρόωρης συγκομιδής ακτινιδίων (με χαμηλά σάκχαρα) καθώς θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού
γ. Πάταξη της διακίνησης ατυποποίητων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην εγχώρια εσωτερική αγορά αλλά στις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ
δ. Ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της πιστοποιημένης εξειδίκευσης στελεχιακού δυναμικού σε θέματα εξαγωγών/διεθνοποίησης μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης στον αγροτικό τομέα
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις