Συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα με αρκετά υψηλούς ρυθμούς η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Αυτό δείχνουν οι έρευνες του ινστιτούτου FiBL και του κέντρου πληροφόρησης για τη γεωργία ΑΜΙ, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυναμική θα έχει διάρκεια.
Για του λόγου το αληθές, το 2015 η αξία της συγκεκριμένης αγοράς έφτασε περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η ίδια τάση συνεχίστηκε και κατά το 2016. Έτσι, κατά μέσο όρο, κάθε Ευρωπαίος διέθεσε 36,4 ευρώ στη διάρκεια του 2015 για αγορά βιολογικών προϊόντων, ενώ το αντίστοιχο ποσό είναι πολύ υψηλότερο για τους κατοίκους των χωρών-μελών της ΕΕ, φτάνοντας τα 53,7 ευρώ.
Ειδικότερα η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση από άποψη πωλήσεων, με αξία που διαμορφώθηκε στα 8,6 δισεκ. ευρώ το 2015 (28,7% επί των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη), ενώ πέρυσι έφτασε τα 9,5 δισεκ., καταγράφοντας έτσι μια αύξηση της τάξης του 9,9%. Μάλιστα, η γερμανική αγορά βιολογικών προϊόντων κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως, πίσω από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, τη Γερμανία ακολουθούν η Γαλλία με πωλήσεις αξίας 5,5 δισεκ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,6 δισεκ. και η Ιταλία με 2,3 δισεκ. (στοιχεία 2015).
Σε επίπεδο κατά κεφαλήν δαπανών, πάντως, οι Ελβετοί είναι μακράν πρώτοι, με 262 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Δανοί με 191 και οι Σουηδοί με 177 ευρώ.
Όσον αφορά στα είδη διατροφής, το μερίδιο των βιολογικών προϊόντων είναι υψηλότερο στην Ευρώπη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, στη Δανία φτάνει το 8,4%, στην Ελβετία το 7,7% και στο Λουξεμβούργο το 7,5%. Σε ορισμένα δε είδη, όπως το γάλα, το μερίδιο είναι ακόμη υψηλότερο και ξεπερνά το 10% – ενώ για τα αυγά φτάνει το 25% στην Ελβετία.
Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπήρχαν το 2015 γύρω στις 350.000 αγροτικές μονάδες που ακολουθούσαν μεθόδους βιολογικής παραγωγής, εκ των οποίων οι 270.000 στις χώρες της ΕΕ. Οι αριθμοί αυτοί ήταν μεγαλύτεροι σε σύγκριση με το 2014 κατά 3% και 5% αντιστοίχως. Σημαντικά υψηλός ήταν το 2015 και ο ρυθμός αύξησης της επιφάνειας στην οποία καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,2% έναντι του προηγούμενου έτους. Έτσι, η συνολική έκταση διαμορφώθηκε στα 127 εκατ. στρέμματα για την Ευρώπη και 112 εκατ. για τις χώρες της ΕΕ. Η Ισπανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 19,7 εκατ. στρέμματα, ενώ ακολουθούν η Ιταλία (14,9 εκατ.) και η Γαλλία (13,7 εκατ.).
Όσο για το ποσοστό της επιφάνειας στην οποία καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα έναντι της συνολικής καλλιεργήσιμης επιφάνειας φτάνει στο 2,5% και 6,2% αντιστοίχως για την Ευρώπη και τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Εδώ, η μεγαλύτερη αναλογία υπάρχει στο Λίχτενσταϊν (30,2%), την Αυστρία (21,3%) και την Σουηδία (16,9%).
Τέλος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2015 υπήρχαν στην Ευρώπη 60.000 επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και 3.700 εισαγωγικές επιχειρήσεις – αριθμοί που αντιπροσωπεύουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2014, κατά 12% και 19% αντιστοίχως.
Περισσότερες πληροφορίες για την INTZEIDIS Consulting στο www.intzeidis.de.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις