Ιδιαίτερα εποικοδομητικό χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ το προγεύμα εργασίας που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με επίσημο προσκεκλημένο τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη. Στην εκδήλωση με την παρουσία επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν επίσης ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, η κα. Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ και ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι οι εξαγωγές αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το υφιστάμενο επιχειρηματικό πλαίσιο δημιουργεί αντικίνητρα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της υπερφορολόγησης και των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς και τα στελέχη τους και αποτελούν μειονέκτημα στο διεθνές εμπόριο. Τέλος, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που χρειάζονται οι Έλληνες εξαγωγείς από την Πολιτεία και στη συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυσης των εξαγωγών.
Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και στην κυβερνητική πολιτική για τις εξαγωγές, αναφέροντας αρχικά ότι το μετα-μνημονιακό περιβάλλον στην Ελλάδα σταδιακά βελτιώνεται καθώς παρατηρείται ανάκαμψη της οικονομίας. Σε δεύτερο επίπεδο, τόνισε ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας ενισχύθηκαν σημαντικά, ωστόσο δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι στόχοι καθώς το ποσοστό των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας, αναφέροντας ότι ο πρώτος στόχος αφορά την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών σε 50% του ΑΕΠ το 2025, ενώ ο δεύτερος αφορά την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για το οποίο, πέραν ειδικών προγραμμάτων και εργαλείων για τις εξαγωγές και τους εξαγωγείς, που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση και μάλιστα μέσα από μία διαφορετική διευρυμένη αρχιτεκτονική, ο ΣΕΒΕ έχει ζητήσει την κατάργηση της εισφοράς 0,6% για τις χρηματοδοτήσεις από εξαγωγές, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ». Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Αντιπροέδρου για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων μέσω τραπεζών, ώστε αυτά να αξιοποιούνται ουσιαστικά και στο έπακρο υπέρ των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κωνσταντόπουλος για την αποδοχή του αιτήματος του Συνδέσμου για υπερδέσμευση κονδυλίων στη Δράση 4.2.1 του Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του ΠΑΑ 2014-2020 ώστε να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε όσο το δυνατό περισσότερα σοβαρά επενδυτικά σχέδια. Όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Κασίμης, θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η έκδοση του προσωρινού πίνακα επενδυτικών σχεδίων με βάση τον αποφασισθέντα υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού ώστε τα 2/3 περίπου των υποβληθεισών προτάσεων να εγκριθούν.
Eπίσης θετική ήταν η ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα κ. Λαμπριανίδη ότι εντός της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του Β’ κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, αλλά και η εξαγγελία για έναρξη υποβολής νέου διαφοροποιημένου καθεστώτος των Νέων ανεξάρτητων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος Απριλίου.
Ως προς τις εξειδικευμένες δράσεις ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΠαΝΕΚ, η Ειδική Γραμματέας κα. Φωτονιάτα, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε για τον επικείμενο Β’ κύκλο του «Επιχειρούμε Έξω» που αναμένεται τέλος Μαίου και καταβάλλεται προσπάθεια, με τη συνεργασία και του ΣΕΒΕ, ώστε να είναι βελτιωμένος και διευρυμένος ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες σε σχέση με τον Α’ κύκλο.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας κ. Αυλωνίτης στο πλαίσιο συζήτησης για τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την ενημέρωση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αναφορικά με θέματα προστασίας σημάτων.
Τέλος, αναπτύχθηκε εποικοδομητική συζήτηση επί θεμάτων όπως η ανάπτυξη μιας βιομηχανικής πολιτικής και το πολύ θετικό νομοσχέδιο για τις βιομηχανικές περιοχές, ο έλεγχος και εποπτεία της αγοράς, η σύνδεση του λιανεμπορίου με την παραγωγή σε σχέση με την προθεσμία πληρωμών και η αξιοποίηση των υφιστάμενων αναξιοποίητων υφιστάμενων βιομηχανικών μονάδων και μεταχειρισμένου εξοπλισμού στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου.