Η ΕΕ θα πρέπει να απορρίψει τις εκκλήσεις για μαζικό επαναπατρισμό της βιομηχανίας στην Ευρώπη ως απάντηση στην πανδημία κοροναϊού και να συνεχίσει να υπογράφει νέες εμπορικές συμφωνίες για τη μείωση των δασμών, δήλωσε ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος του μπλοκ.
Σε συνέντευξή του στο Trade Secrets, το ενημερωτικό δελτίο της Financial Times για την παγκοσμιοποίηση, ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι η εξασφάλιση προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού σε μια μελλοντική κρίση δεν σήμαινε ότι θα πρέπει να παράγονται όλα στην Ευρώπη.
«Η στρατηγική αυτονομία δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύουμε στην αυτάρκεια», είπε. «Δεδομένης της πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός θα ήταν ένας ανεφάρμοστος στόχος. . . πρέπει να δούμε πώς να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα με βάση το πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε, να μην βασίζουμε πλήρως σε μια γεωγραφική οντότητα για προμήθειες όλων.»
Το κάλεσμα του κ. Χόγκαν έρχεται σε αντίθεση με μερικές από τις ρητορικές από ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Θιέρι Μπρετόν, του συναδέλφου της ΕΕ του κ. Χόγκαν. Ο κ. Μπρετόν πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η παγκοσμιοποίηση έχει πάει πολύ μακριά», όχι μόνο στον ιατρικό εξοπλισμό αλλά σε όλους τους στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς και τη γεωργία. Ο κ. Μακρόν είπε σε συνέντευξή του στην FT την περασμένη εβδομάδα ότι η υπεργολαβία είχε γίνει «μη βιώσιμη» και ότι η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τη βιομηχανική κυριαρχία.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέδωσαν ένα έγγραφο που ανέφερε ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη παραγωγής κρίσιμων αγαθών στην Ευρώπη, επενδύσεων σε στρατηγικές αλυσίδες αξίας και μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τρίτες χώρες σε αυτές τις περιοχές ».
Ο κ. Χόγκαν είπε ότι ορισμένοι με την απόκρυψη της παραγωγής, μαζί με την αποθήκευση βασικών αγαθών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη δημιουργία ανθεκτικότητας στις πανδημίες. Ωστόσο, η πρόσφατη τεράστια αύξηση της ιατρικής παραγωγής στην ΕΕ ήταν ένα μέτρο αντιμετώπισης κρίσεων, όχι μόνιμη λύση, προειδοποίησε. «Έχουμε 41 προσφορές σε 75 χώρες και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτά παρά λιγότερα τα επόμενα χρόνια», είπε. «Αν θέλουμε να έχουμε τον παράγοντα αναπήδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάκαμψη, πρέπει να είμαστε εξωτερικοί και πρέπει να κάνουμε περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η επιδίωξη μιας νέας παραγωγής συμφωνιών είναι πιθανό να ανταγωνίζεται ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως η Γαλλία. Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της καταγωγής Ιρλανδίας του κ. Χόγκαν, είναι ήδη εχθρικά να επικυρώσουν ένα σύμφωνο με το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur, το οποίο λένε ότι θα μειώσει τους ευρωπαίους αγρότες και θα βλάψει το περιβάλλον.
Η ΕΕ επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία για την εμπορική πολιτική αφού ασκηθεί αμυντική από έντονη κριτική τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Γερμανία δέχτηκε επίθεση από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ για τον αποκλεισμό ορισμένων εξαγωγών προστατευτικών εργαλείων σε συμπολιμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσέλκυσε παγκόσμια κριτική διαπραγματευόμενη περιορισμούς σε επίπεδο ΕΕ για τις πωλήσεις σε χώρες εκτός Ευρώπης, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ελλείψεις και πυροδοτώντας έναν διεθνή πόλεμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο κ. Χόγκαν υπερασπίστηκε την τελική απάντηση της ΕΕ, λέγοντας ότι τα αρχικά προστατευτικά ένστικτα μεταξύ των κρατών μελών είχαν δώσει τη θέση τους στη συνεργασία και ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών μειώθηκαν τώρα.
Για να αποφευχθεί η επανάληψη ελλείψεων προστατευτικών εργαλείων, ο Επίτροπος υποστήριξε την ιδέα μιας πολυμερούς συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων για τη μείωση των εισαγωγικών δασμών για ιατρικά προϊόντα. Η ιδέα ξεκίνησε αρχικά από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες έχουν ήδη οργανώσει μια ομάδα χωρών Ασίας-Ειρηνικού σε ένα σύμφωνο έκτακτης ανάγκης για να αποφύγουν όλα τα εμπόδια στο εμπόριο αυτού του εξοπλισμού. Ωστόσο, ο κ. Hogan δεν δεσμεύτηκε να περιορίσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ως μέρος οποιασδήποτε πολυμερούς συμφωνίας.
Ως αντιστάθμισμα στη δέσμευσή της για περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, ο κ. Hogan είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εξοπλιστεί με ισχυρότερα εργαλεία για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών από εμπορικούς εταίρους. Είπε ότι ένα σχέδιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ για τον στρατηγικό τους αντίκτυπο κινδυνεύει να υπονομευθεί από διαφορετικές εθνικές ρυθμίσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις