Ελληνικές Εξαγωγές: Ευκαιρίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μεταξύ των κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι αεροπορικές μεταφορές, η βιομηχανία πετροχημικών και ο κατασκευαστικός/κτηματομεσιτικός τομέας, με επιπτώσεις σε δύο κατεξοχήν εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: των τροφίμων και των δομικών υλικών».

Αυτό υπογραμμίζεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάϊ της πρεσβείας μας στα ΗΑΕ, στο οποίο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής για τους τρεις κλάδους ελληνικού ενδιαφέροντος:

Κλάδος τροφίμων-ποτών:

  • Επιχειρήσεις αναφέρουν προβλήματα στην μεταφορά προϊόντων, ειδικά ευπαθών και βραχείας διαρκείας ζωής, λόγω προσωρινής διακοπής απευθείας επιβατηγών πτήσεων προς Ελλάδα και αύξησης κόστους αεροπορικών μεταφορών μέσω εναλλακτικών οδών. Σημειώνεται, εξάλλου, πάγιο μειονέκτημα απουσίας απευθείας αεροπορικού δρομολογίου εμπορευματικών μεταφορών (cargo) Ελλάδος-ΗΑΕ.
  • Δεδομένου ότι στα ΗΑΕ υφίσταται κυβερνητικός μηχανισμός ελέγχου των τιμών λιανικής πώλησης, δεν είναι δυνατή η μετακύλιση τυχόν αυξημένου μεταφορικού κόστους στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καθίστανται δυνητικά απαγορευτικές οι εισαγωγές.
  • Η προσωρινή παύση και εν συνεχεία υπό περιορισμούς λειτουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων και εν γένει κλάδου HORECA έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εισαγωγή/διανομή προϊόντων τροφοδοσίας του κλάδου. Πάντως, εμιρατινές εταιρείες που δραστηριοποιούντο μόνον στην χονδρική, προσάρμοσαν την δραστηριότητά τους, διαθέτοντας προϊόντα τους και προς λιανική πώληση, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. -Ο πληθυσμός των ΗΑΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ως και κατά 10%, λόγω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και απώλειας θέσεων εργασίας. Εν λόγω εκτίμηση αφορά τόσο εργάτες και ανειδίκευτο προσωπικό, όσο και στελέχη επιχειρήσεων και αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ζήτηση προϊόντων τροφίμων.
  • Προς αντιμετώπιση των δυσχερειών που παρουσιάσθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά στην αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας, εμιρατινές εταιρείες διεύρυναν τον αριθμό των προμηθευτών τους και προσανατολίστηκαν σε τοπικούς/περιφερειακούς προμηθευτές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διατήρησης του μεριδίου τους στην εμιρατινή αγορά. Παράλληλα, αναδύεται η ευκαιρία ανάπτυξης συνεργειών με νέους αγοραστές που ενδιαφέρονται να αυξήσουν αριθμητικά και να διαφοροποιήσουν γεωγραφικά την βάση προμηθευτών τους.
  • Η πανδημία COVID-19 αναδεικνύει μία πάγια πρόκληση για την εμιρατινή οικονομία, ήτοι την επισιτιστική ασφάλεια. H προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων, για την ανάπτυξη συνεργειών στον αγροτοδιατροφικό τομέα και την προώθηση της τοπικής παραγωγής, συνιστά έναν από τους πυλώνες του προγράμματος επισιτιστικής ασφάλειας των ΗΑΕ στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Κλάδος κατασκευών και δομικών υλικών

Ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει ο τέταρτος σημαντικότερος στην οικονομία των ΗΑΕ (μετά τον πετρελαϊκό, εμπόριο, χρηματοοικονομικό) με ποσοστό 8,4% επί του ΑΕΠ (2017). Εκτιμάται ότι η αξία των έργων υπό κατασκευή ή σχεδιασμό στα ΗΑΕ ανέρχονται σε 710 δις δολ. ΗΠΑ. Αν και κατά το διάστημα κλεισίματος της οικονομίας, οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίστηκαν, προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού (π.χ. μετακίνηση εργατών) επιβράδυναν την πορεία εκτέλεσης των έργων.

Περαιτέρω, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία πλήττουν άμεσα και έμμεσα εν λόγω τομέα και συμπληρωματικό αυτού κλάδο δομικών υλικών:

  • Η κρίση ρευστότητας οδηγεί εκ των πραγμάτων την αγορά σε ανατιμολόγηση συμβολαίων έργων, με μειώσεις που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κυμαίνονται από 10 έως 20%.
  • Δεν καταγράφονται δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα δομικών υλικών.
  • Η αναβολή της Παγκοσμίου Εκθέσεως EXPO2020 οδηγεί σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης έργων και παράταση της προπαρασκευαστικής περιόδου κατά ένα έτος, με επιπτώσεις σε τεχνικές εταιρείες και προμηθευτές δομικών υλικών. Η διοργανώτρια εταιρεία της EXPO2020 και οι εθνικές συμμετοχές έχουν αναστείλει τις προκηρύξεις νέων έργων και διαγωνισμών.
  • Η Κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε την αναστολή νέων κατασκευαστικών έργων.

Ιατροφαρμακευτικός κλάδος

Η δέσμευση κλινών των δημοσίων νοσοκομείων για περίθαλψη νοσούντων κορωνοϊού και ο περιορισμός χειρουργείων σε επείγοντα περιστατικά, έχει οδηγήσει σε μείωση ζήτησης ιατροφαρμακευτικού υλικού νοσοκομειακής χρήσης, με εξαίρεση ειδών προσωπικής προστασίας και άλλων που σχετίζονται με νοσηλεία κρουσμάτων COVID-19 (μάσκες, αναπνευστήρες, κλπ).

Περαιτέρω, επισημαίνεται μεταξύ των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας που επηρεάζουν τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις η αναβολή/ακύρωση διαφόρων διεθνών κλαδικών επαγγελματικών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στα ΗΑΕ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στις κλαδικές εκθέσεις συμμετέχουν καθ’όλη την διάρκεια του έτους πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες, αποσκοπώντας στην πραγματοποίηση επαφών, εδραίωση συνεργειών, σύναψη συμφωνιών με εταιρείες των ΗΑΕ και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις