Τη διευκόλυνση των εξαγωγών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, κάτι που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο αυτό στην Ελλάδα και θα «ξεπαγώσει» τις άδειες εγκατάστασης που έχουν λάβει ήδη αρκετές εταιρείες, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή μονάδων, αναμένεται να επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα. Επίσης, για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή δεν θα απαιτείται γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν από τη διάθεσή του σε ασθενείς.
Ακριβώς για να διευκολυνθεί η παραπάνω διαδικασία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ΕΟΦ, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, θα εγκρίνει και θα παρέχει άδεια για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, ανεξαρτήτως μορφής, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για τα προϊόντα αποκλειστικά προς εξαγωγή απαιτείται, μεταξύ άλλων, η υποβολή άδειας ή άλλου εγγράφου από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προορισμού, η περιγραφή του προϊόντος, ενώ ο ΕΟΦ υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός 90 ημερών από την υποβολή του πλήρους φακέλου.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως 30 γρ., με σκοπό αποκλειστικά και μόνο την εξαγωγή τους για ιατρικούς σκοπούς, ανεξαρτήτως του εάν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Η άδεια παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού χορηγείται εφόσον η μονάδα έχει υποβάλει συγχρόνως αίτηση για ειδική έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος στην Ελλάδα σε μορφή διαφορετική αυτής του ξηρού ανθού. Μάλιστα, προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις στις μονάδες παραγωγής όταν αυτές παράγουν και προϊόντα με τη μορφή ξηρού ανθού. Συγκεκριμένα, θα απαιτείται επιπλέον εσωτερική περίφραξη για την περιμετρική προστασία της εγκατάστασης, περίκλειστη ουδέτερη ζώνη ελέγχου εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων, καθώς και ενισχυμένη τοιχοποιία και πόρτες ασφαλείας στα σημεία αποθήκευσης δραστικών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια ή με συμπαραγωγή με τις ως άνω πηγές, αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που θα διατίθενται στην Ελλάδα με βάση ειδική έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ θα υπάγονται στον πίνακα δ΄ του νόμου 3459/2006 (πίνακας ναρκωτικών ουσιών), χωρίς να απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.
Τέλος, προβλέπεται ότι οι μονάδες παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης λειτουργούν σε περιοχές όπου επιτρέπονται μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες ή σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, εξαιρουμένης της γης υψηλής παραγωγικότητας. Το τελευταίο δεν έχει αναδρομική ισχύ για ήδη χορηγηθείσες εγκρίσεις εγκατάστασης ή για εκκρεμή αιτήματα.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις