Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, στο διάστημα της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός η κυβέρνηση έλαβε πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα, άνω των 43 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020-2022, προσθέτοντας ότι σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί κατά την ίδια περίοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.
«Ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων», ανέφερα χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Ως προς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», ο ΥΠΟΙΚ , ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο πλάνο, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου παραγωγικού και επενδυτικού κενού.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το σχέδιο προβλέπει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων για την πρόσκληση και να συγχαρώ τη Διοίκησή του για τη διοργάνωση της σημερινής, εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης.
Συζήτηση που λαμβάνει χώρα στον απόηχο της πρωτοφανούς δοκιμασίας της πανδημίας, η οποία ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης των οικονομιών μας στη βάση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους, υπογραμμίζοντας τον καίριο και εν δυνάμει καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εξωστρέφεια στον αναπροσανατολισμό της εθνικής μας οικονομίας και την (αν)οικοδόμησή της σε πιο ισχυρές και στέρεες βάσεις.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια από τις μεγάλες προκλήσεις της νέας, μετά-Covid εποχής που έχει αρχίσει, ήδη, να χαράσσεται.
Πρόκληση στην οποία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων καλείται να ανταποκριθεί, συμβάλλοντας ενεργά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, χάρη στη μακρά πορεία και την πλούσια εμπειρία του.
Άλλωστε, η ίδρυση του Συνδέσμου αποτέλεσε ένα τολμηρό εγχείρημα λίγων οραματιστών και πρωτοπόρων επιχειρηματιών, που στα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διέκριναν και διέβλεψαν την προοπτική, τη δυναμική και τον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.
Τότε, το εγχείρημα πέτυχε.
Σήμερα, 76 χρόνια μετά, η πρόκληση παραμένει σχεδόν ίδια: να καταστεί το εξωτερικό εμπόριο «όχημα» υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης και δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης και προοπτικής για την Ελλάδα.
Κυρίες και Κύριοι,
Μετά από, σχεδόν, δύο χρόνια σκληρής μάχης με την πανδημία και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, η χώρα μας βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της μετάβασης σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης.
Μετάβαση που όμως δεν είναι ανέφελη, καθώς η πανδημία, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν λόγω των μεταλλάξεων παραμένουν, ενώ νέες προκλήσεις αναδύονται, στο κλιματικό και ενεργειακό πεδίο.
Ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων.
Ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λάβαμε πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα, άνω των 43 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020-2022, ενώ σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί κατά την ίδια περίοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.
Καταφέραμε, έτσι, να στηρίξουμε γενναία και αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας – συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που επέδειξαν αντοχή και προσαρμοστικότητα –, διασφαλίζοντάς τους την καλύτερη δυνατή αφετηρία επανεκκίνησης.
Γεγονός που αποτυπώνεται και αντανακλάται σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, με προεξέχουσα την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας φέτος, αλλά και τις πολύ καλές επιδόσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες ανέκτησαν το χαμένο έδαφος του 2020, με τον κύκλο εργασιών τους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, η ανάκαμψη εμφανίζει ποιοτικά στοιχεία που της προσδίδουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, καθώς δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση, αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Ειδικά οι εξαγωγές, που αποτελούν το επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ευελιξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
- Ανθεκτικότητα, διότι – παρά τις ιδιαίτερες, αντίξοες συνθήκες – η μείωση των εξαγωγών αγαθών το 2020 περιορίστηκε στο 9,1%, σε σύγκριση με το 2019.
Εάν, μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, σημειώθηκε μικρή αύξηση κατά 3,4%.
Ενώ, στο 9μηνο του 2021 κατεγράφη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών, κατά 27,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να αναμένεται εκτόξευσή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
- Ευελιξία, διότι προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και κατέκτησε τις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις διεύρυναν την εξαγωγική δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εκτός συνόρων μέρος των προϊόντων τους που, προ πανδημίας, διετίθεντο στην εσωτερική αγορά, αλλά, πλέον, δεν μπορούσαν να απορροφηθούν.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της προσαρμοστικότητας και διορατικότητας των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και καρπός της εξαιρετικά υποστηρικτικής, συνεκτικής, αποδοτικής, αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής που επί 2,5 χρόνια, με συνέπεια, χαράσσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πολιτική που, αφενός, στηρίζει και ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και, αφετέρου, προάγει και ενισχύει την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.
Πολιτική που, για τον τομέα των εξαγωγών, εδράζεται στους παρακάτω άξονες:
1ον. Κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει 458 δράσεις, που αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους.
Πρόκειται για καρπό συλλογικής δουλειάς της Κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο την προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας μας και της οικονομίας της.
2ον. Πολιτικές τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική κοινότητα των εξαγωγέων και να επεκταθούν οι χώρες και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται.
3ον. Ψηφιοποίηση της δομής της οικονομικής διπλωματίας μέσω της Enterprise Greece.
Από τον πρώτο, κιόλας, μήνα του περυσινού lockdown, οργανώθηκαν πολυάριθμα υβριδικά events, που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε οι εξαγωγείς να διατηρήσουν την επαφή τους με τις διεθνείς αγορές.
Έτσι, η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή τους ώστε να γίνουν πιο ψηφιακές, επέτρεψε, μόλις άνοιξαν ξανά οι αγορές, να συνεχίσουν με σημαντική επιτυχία την εξαγωγική δραστηριότητά τους.
Ειδικά, όσον αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών, στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις, για να αντέξουν τους κραδασμούς των πολλαπλών κρίσεων και να ενδυναμωθούν, να μεγεθυνθούν και να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ώστε με τη σειρά τους να συμβάλουν ενεργά στο αναπτυξιακό άλμα της χώρας και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές, όπως είναι:
- Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πολλές εκ των οποίων – όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και η μείωση του φόρου εισοδήματος – έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
- Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας, με περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας.
- Ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, την έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Ήδη, διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν δώσει σαφή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις προοπτικές της οικονομίας μας, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις (Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO, κ.ά.).
- Η προώθηση κινήτρων για την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.
- Η διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης.
- Η στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης και άλλων εξωγενών δοκιμασιών, όπως η ενεργειακή και κλιματική κρίση.
Κυρίες και Κύριοι,
Η πανδημία του κορονοϊού κλόνισε τον πλανήτη μας, ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών και επαναπροσδιορίζοντας προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα αναδείχθηκαν σε κυρίαρχες έννοιες σε όλους τους τομείς, επιτάσσοντας τη στροφή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές, καινοτόμο, έξυπνο, πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο.
Παραγωγικό μοντέλο που θα καθιστά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.
Ως Κυβέρνηση αποδείξαμε ότι μπορούμε να αρθούμε στο ύψος ιστορικών προκλήσεων, να «διαβάσουμε» τα μηνύματα της εποχής και να συν-διαμορφώσουμε, με διορατικότητα και προνοητικότητα, ισχυρές βάσεις για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας απέναντι σε κάθε δοκιμασία, παραμένουμε πιστοί στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και προχωράμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου παραγωγικού και επενδυτικού κενού.
Σχέδιο που προβλέπει, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ.
Ήδη, μεταξύ των πρώτων έργων του Σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, περιλαμβάνεται το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Ακολουθώντας την παραπάνω στρατηγική και με εφαλτήριο όλα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρουμε όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας.
Σε αυτή την εθνική προσπάθεια αλλαγής σελίδας, είμαι βέβαιος ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και τα μέλη του θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις