Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό τους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από τρία χρόνια, καθώς η προβληματική παγκόσμια οικονομία ασκεί αυξανόμενη πίεση στους κινέζους πολιτικούς για νέα μέτρα τόνωσης.
Η δυναμική της ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε μετά από μια γρήγορη ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους για την οικονομία για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η εργοστασιακή παραγωγή επιβραδύνεται ενόψει της επίμονα αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης.
Οι εξερχόμενες αποστολές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχώρησαν χειρότερο από το αναμενόμενο 12,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Τελωνείων της Κίνας την Πέμπτη, μετά από πτώση 7,5% τον Μάιο.
Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν 6,8%, πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση 4,0% και πτώση 4,5% τον προηγούμενο μήνα.
«Η παγκόσμια ύφεση της ζήτησης αγαθών θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Zichun Huang, κινέζος οικονομολόγος στην Capital Economics, με περαιτέρω μείωση των εξαγωγών να φαίνεται πιθανό πριν φθάσουν στο τέλος του έτους.
«Αλλά τα καλά νέα είναι ότι το χειρότερο από την πτώση της ξένης ζήτησης είναι μάλλον ήδη πίσω μας», πρόσθεσε.
Ο Lv Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κατηγόρησε την κακή απόδοση των εξαγωγών σε «αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και επενδύσεων και αυξανόμενη μονομερή δράση, προστατευτισμό και γεωπολιτική», σε σχόλια σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες - τον κορυφαίο προορισμό για τα κινεζικά προϊόντα - σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται για την τεχνολογία τσιπ και άλλα ζητήματα, ενώ οι εξαγωγές στη Ρωσία έχουν αυξηθεί απότομα, αν και από ένα μέτριο επίπεδο.
Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας και τον προβληματικό τομέα ακινήτων περίπου το ένα τρίτο, οι προοπτικές της Κίνας για γρήγορη ανάκαμψη έχουν μειωθεί μετά τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID έπληξαν την οικονομία το 2022.
Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν μέτριο στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για φέτος, αφού έχασε πολύ τον στόχο του περασμένου έτους.
«Οι ήπιες εξαγωγές και η αποπληθωριστική πίεση θα προσθέσουν τις εκκλήσεις για τόνωση, αλλά δεν νομίζω ότι η κλίμακα της υποστήριξης θα είναι τεράστια», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit.
"Αυτό οφείλεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς για την κυβέρνηση, πρέπει να δανειστούν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες", πρόσθεσε.
ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ερεθίσματα
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μέτρα πολιτικής για να τονώσει τη ζήτηση και να τονώσει τις αγορές, αλλά λίγα συγκεκριμένα βήματα έχουν ανακοινωθεί και οι επενδυτές γίνονται ανυπόμονοι.
Το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος αναμένεται να περιοριστεί καθώς οι επενδυτές στοχεύουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον επόμενο μήνα και σε οποιαδήποτε πιθανή δράση για την οικονομική τόνωση.
«Το μεγάλο ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι εάν η εγχώρια ζήτηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς πολλά κίνητρα», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή έπεσαν στο χείλος του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε περισσότερα από επτά χρόνια .
Οι κινεζικές εισαγωγές ημιαγωγών μειώθηκαν κατά 13,6% τον Ιούνιο, πιο αργή από την πτώση 15,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο, αλλά σηματοδοτεί περιορισμένη όρεξη μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών για επανεξαγωγή εξαρτημάτων σε τελικά προϊόντα.
Η ζήτηση για πρώτες ύλες έδειξε επίσης σημάδια αδυναμίας, με τις εισαγωγές χαλκού να μειώνονται κατά 16,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις