«Πέρα από τις γνωστές και χρόνιες παθογένειες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (π.χ. γραφειοκρατία, διαδικασία αδειοδότησης, φορολογικό σύστημα), οι υψηλότερες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού αποτρέπουν όχι μόνο την ανάληψη επενδύσεων από νέες παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των υφιστάμενων. Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Αυτό σημειώνεται σε επικαιροποιημένα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ επανέρχεται στην πρότασή της για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού (κύρια εισαγόμενων), το οποίο εκτός από την παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, θα συμβάλει στη δημοσιοποίηση «αθέμιτων» παρεκκλίσεων τιμών από τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα το σοβαρότερο διαρθρωτικό εμπόδιο είναι η ολιγοπώληση των αγορών, η οποία συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και σε υπονόμευση του ανταγωνισμού και όπως προσθέτει, το στοιχείο αυτό, έχει επισημανθεί επανειλημμένως και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όχι όμως σε ανάλογες εκθέσεις εγχώριων φορέων και ινστιτούτων και της Τράπεζας της Ελλάδας.
''Θεωρούμε ότι η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά και μόνο σε ζητήματα όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη μείωση των μισθών εκτός από παρελκυστική είναι και μυωπική. Και τούτο επειδή δεν αναγνωρίζει ένα χρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την ολιγοπωλιακή διάρθρωση των αγορών και το υψηλό επίπεδο των τιμών, το οποίο αυξάνει πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες το κόστος ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών'' όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.