Mεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης από συστήματα φυσικού αερίου

Μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές έχει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Αττικής στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
 
Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 2.563 αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη και 2.309 αιτήσεις στη Θεσσαλία. Έχουν συναφθεί Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής αερίου για το 76% των αιτήσεων στη Θεσσαλονίκη και για το 65% στη Θεσσαλία, ενώ το 20% των αιτούντων στη Θεσσαλονίκη και το 48% στη Θεσσαλία είναι ήδη ενεργοί χρήστες του δικτύου φυσικού αερίου.
 
Αντίστοιχα, στην Αττική έχουν υποβληθεί 2.027 αιτήσεις υπαγωγής και έχουν συναφθεί Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής αερίου για το 70% αυτών, ενώ για το 32% των αιτήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της παροχετευτικής διάταξης και αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 70% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Επιπλέον, στην Αττική 2.095 καταναλωτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υποβάλλουν σχετική αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα τις προσεχείς εβδομάδες.
 
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στο πρόγραμμα, καθώς και όσες αναμένεται να υποβληθούν άμεσα, αντιστοιχούν σε περίπου 20.000 νοικοκυριά. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε το πρόγραμμα από τους καταναλωτές, αντιμετωπίζοντας μία υπαρκτή και επείγουσα ανάγκη πολλών νοικοκυριών.
 
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προκηρύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014, και καλύπτει δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ήδη μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014, για τις αιτήσεις που εγκρίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος.
 
Ενδεικτικές της επιτυχίας του προγράμματος είναι οι επιστολές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με τις οποίες ζητούν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με δεδομένο ότι ήδη εξαντλήθηκαν οι διατιθέμενοι πόροι, την εξεύρεση επιπλέον πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος και το 2015.