Τρία νέα έργα, που αναμένεται να αναδείξουν την Κρήτη ως κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα να την ανακουφίσουν από την υπερβολική κατανάλωση του καλοκαιριού, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Το δύο πρώτα αφορούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με διασύνδεση στο εθνικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου, και το τρίτο την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, στη Σητεία Λασιθίου.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί, το οποίο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης των αναγκών του σε ενέργεια. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει μελετήσει τις προοπτικές διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, το ενεργειακό σύστημα της Κρήτης παρουσιάζει επιπλέον προβλήματα και λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστος παραγωγής των μονάδων του νησιού, οι οποίες χρησιμοποιούν ως καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι παλαιές, με χαμηλό βαθμό απόδοσης, μειωμένη διαθεσιμότητα και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης θεωρείται σχετικά περιορισμένη, παρόλο που το νησί διαθέτει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
Ηλιοθερμία
Η εταιρεία Solar Power Plant Lassithi ΕΠΕ έχει αναλάβει την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, στον νομό Λασιθίου. Ο σταθμός θα έχει ισχύ 70 MW και αναμένεται να παράγει ετησίως 180.000 μεγαβατώρες. Στην περιοχή θα τοποθετηθούν παραβολικά κάτοπτρα, μέσω των οποίων θα συλλέγεται το ηλιακό φως και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ενέργεια. «Το έργο θα καλύψει ένα μέρος των αναγκών της Κρήτης», επισημαίνει ο Κώστας Κατσικάρης, της Σ.Κ. Αιγίς, της εταιρείας-συμβούλου της Solar Power Plant Lassithi. «Το νησί», προσθέτει, «έχει ανάγκη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω του τουρισμού». Η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια.
Η Ελλάδα θεωρείται, ούτως ή άλλως, ιδανική χώρα για την ανάπτυξη της ηλιοθερμίας. «Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο», επισημαίνει ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Χημικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
«Είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος για όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά στην Κρήτη, όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη όλο τον χρόνο, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα». Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, η ηλιοθερμία μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ απαιτεί 40% μικρότερη εδαφοκάλυψη για να παραχθεί η ίδια ενέργεια.
Αιολικό δυναμικό
Οι άλλες επενδύσεις, που πρόκειται να μπουν σε τροχιά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, αφορούν την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων, το μεν της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και το δε της ELICA Group, του ομίλου Κοπελούζου. Το πρώτο έργο αφορά την τοποθέτηση σειράς 33 συστοιχιών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, που θα εκτείνονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Εχει προϋπολογισμό 2,46 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 θα διατεθεί για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου.
Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 1,99 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας Κρήτη, Πράσινο Νησί και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 36 συστοιχιών, συνολικής ισχύος 1.005 MW.
Και οι δύο προτάσεις θα έχουν άμεσα αποτελέσματα για τους κατοίκους της Κρήτης, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο περί ΑΠΕ, προβλέπεται έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.
Μεγάλες επενδύσεις
Τα τρία έργα έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ αναμένεται να κατατεθούν στην Invest in Greece, τον φορέα που έχει αναλάβει τη συλλογή και την προώθηση των επενδυτικών προτάσεων, επιπλέον στοιχεία, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και να αρχίσει η κατασκευή τους.
Οπως εξηγεί στη Real planet πρόεδρος της Invest in Greece Αριστομένης Συγγρός: «Τα έργα έχουν ενταχθεί ήδη στη διαδικασία fast track, όμως πρόκειται για πολύ μεγάλες επενδύσεις, που θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Η αδειοδοτική διαδικασία, πάντως, θα ξεκινήσει από τη στιγμή που οι επενδυτές θα καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα».
Πηγή: www.real.gr
Αλεξάνδρα Χαΐνη
«Πράσινη» λύση για την ενέργεια της Κρήτης
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΕ: Στήριξη στους μελισσοκόμους μέσω ΚΓΠ και μέτρων κατά της νοθείας
8 Ιανουαρίου 2025, 15:24
Από σήμερα οι αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2025»
8 Ιανουαρίου 2025, 14:20