Από νέα βιοϋλικά ως την πιο καθαρή ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες θα είναι το κλειδί για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να γίνουμε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
Αυτή την εβδομάδα το Business Planet βρίσκονταν στο Τούρκου στην Φινλανδία για να παρουσιάσει τι συμβαίνει με την ευρωπαϊκή βιοοικονομία. Θα δούμε πώς εταιρίες με λαμπρές ιδέες δεν θα κάνουν μόνο τη διαφορά στο μέλλον, αλλά και πώς μπορούν να αναπτυχθούν.
Δεν αποτελεί έκπληξη που η βιοοικονομία έχει γίνει βασική προτεραιότητα για την Ε.Ε. Έχει ήδη αντλήσει περίπου 4 δις ευρώ μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Αυτό το νούμερο αναμένεται να φτάσει τα 10 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και αφορά τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η δασοκομία, το χαρτί, η βιοενέργεια.
Νέα προϊόντα από ξύλο
Η αποστολή της εταιρίας MetGen που βρίσκεται έξω από την πόλη Τούρκου είναι να χρησιμοποιεί το ξύλο με τον καλύτερο τρόπο. Η εταιρία δημιουργεί ιδιαίτερα ενεργά βιομηχανικά ένζυμα, φυσικούς καταλύτες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Τα ένζυμα έχουν κομβικό ρόλο για την βιομηχανία, γιατί εξοικονομούν χρόνο, ενέργεια και χρήματα.
«Τα ένζυμά μας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντέχουν στις σκληρές βιομηχανικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε την δυνατότητα σε πολλές βιομηχανίες που ασχολούνται με χαρτοπολτό, χαρτί, μέχρι παραγωγή ελαστικών να εξάγουν ο,τι περισσότερο μπορούν από τη βιομάζα» εξηγεί ο Άλεξ Μίτσιν, διευθύνων σύμβουλος της MetGen.
Αναμιγνύοντας τα ένζυμα με λιγνίνη, το συστατικό που έχουν τα δέντρα, που προσφέρει στο ξύλο τη δύναμή του και είναι η συγκολλητική του ουσία, δίνει τη δυνατότητα στην MetGen να δημιουργήσει πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα:
«Αναμιγνύουμε τη λιγνίνη με δικά μας ένζυμα για να δημιουργήσουμε υλικά που θα αντικαταστήσουμε προϊόντα που βασίζονται στα ορυκτά, όπως αυτός ο βιώσιμος αφρός που φτιάξαμε και χρησιμοποιείται για τη μόνωση σπιτιών» επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων Σάμι Πέκα Ραντάνεν.
Η προσδοκία τους είναι ότι το ξύλο και άλλα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον θα χρησιμοποιούνται από εδώ και στο εξής πολύ περισσότερο στη δημιουργία πιο βιώσιμων προϊόντων, αντικαθιστώντας το πλαστικό, τα καύσιμα και τα λιπάσματα που βασίζονται σε ορυκτά.
Υψηλές προσδοκίες
Η προσδοκία τους είναι ότι το ξύλο και άλλα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον θα χρησιμοποιούνται από εδώ και στο εξής πολύ περισσότερο στη δημιουργία πιο βιώσιμων προϊόντων, αντικαθιστώντας το πλαστικό, τα καύσιμα και τα λιπάσματα που βασίζονται σε ορυκτά.
Η βιοοικονομία απασχολεί ήδη περισσότερους από 18 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μέχρι το 2030.
Χρηματοδοτώντας ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον
Για την MetGen, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν καθοριστική, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλός της Άλεξ Μίτσιν:
«Η οικονομική υποστήριξη βοήθησε την εταιρία μας να αναπτυχθεί από τη φάση της start-up σε μια πλήρως εμπορική μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό που είναι όμως πολύ πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας, που περιλαμβάνει εταίρους από τον βιομηχανικό τομέα για να κατανοήσουμε τι θέλουν πραγματικά οι καταναλωτές». Και συμπληρώνει: «Το όραμά μας είναι να γίνουμε ένα δομικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κυκλικής βιοοικονομίας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι ότι μπορεί να γίνει από πετρέλαιο, μπορεί να γίνει από ξύλο».
Η Γιοχάνα Μπούτσερτ είναι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας. Μας μίλησε για την βιοοικονομία και το BBI-JU, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. σε συνεργασία με τις βιομηχανίες που στηρίζονται στην βιοτεχνολογία.
Euronews:
Τι είναι ο οργανισμός BBI-JU και πώς λειτουργεί;
Γιοχάνα Μπούτσερτ:
Ο οργανισμός αυτός χρηματοδοτεί την έρευνα. Είναι ένα εργαλείο της Ε.Ε. για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου η βιομηχανία πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού και το πρόγραμμα Horizon το υπόλοιπο.
Euronews:
Αν είμαι μια ΜΜΕ και θέλω να χρηματοδοτηθώ από τον οργανισμό τι πρέπει να κάνω;
Γιοχάνα Μπούτσερτ:
Πρέπει να συνδεθείς με ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια όπου υπάρχουν ερευνητικές ιδέες και μαζί με αυτά μπορείς να συμμετάσχεις στις δραστηριότητες του οργανισμού. Μετά πηγαίνεις στις πλατφόρμες δικτύωσης. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όπου μπορείς να αλληλεπιδράσεις με διαφορετικούς εταίρους στην αλυσίδα: βιομηχανικές επιχειρήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια. Και εκεί μπορείτε να βρείτε επαφές.
Euronews:
Είσαι μικρή επιχείρηση. Έχεις ευκαιρίες;
Γιοχάνα Μπούτσερτ:
Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις ΜΜΕ,γιατί παίρνουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να αναπτύξουν τα προϊόντα τους σε πλήρη κλίμακα και να τα συνδημιουργήσουν με αυτούς που θέλουν. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στην έρευνα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό ότι οι βιομηχανικοί χρήστες συμμετέχουν στην έρευνα. Γι' αυτό ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι σημαντικός. Η βιομηχανία ήταν εκεί στη δημιουργία της ατζέντας των αναγκών της έρευνας και μετά η έρευνα ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες. Αυτός είναι ο τρόπος για να ενισχύσουμε τη βιομηχανία στην Ευρώπη.
Τι είναι η βιοοικονομία
Σε έναν κόσμο περιορισμένων βιολογικών πόρων, χρειαζόμαστε την καινοτομία για να κάνουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και λιγότερο εξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα.
Η βιοοικονομία μπορεί να μετατρέψει τα φύκη σε καύσιμα, να ανακυκλώσει το πλαστικό, να αναπτύξει βιοδιασπώμενα πλαστικά υλικά, να μετατρέψει απόβλητα σε νέα έπιπλα.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς τομείς της Ε.Ε. που απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. Έχει τη δυναμική να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο πράσινες θέσεις μέχρι το 2030.
Για να υποστηρίξει τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα η Ε.Ε. εγκαινίασε τον οργανισμό BBI-JU, μια συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις βιομηχανίες που βασίζονται στην βιοτεχνολογία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις