Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το υπουργείο αυξάνει τη δραστηριοποίησή του για να αναπληρώσει την όποια υστέρηση εμφανίζει η χώρα μας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα δοθεί χρόνος και χώρος στη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, η «Μήδεια» έδειξε πως έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει σχεδιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, ορίζοντας ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Τόνισε δε ότι στη χώρα μας οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά.
«Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και με άλλες χώρες.
Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε ως σοβαρή μελέτη αυτή που προετοίμασε η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά, η οποία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο και επισήμανε ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω σοβαρών επενδύσεων που, με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των διαχειριστών, υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ, όπως είπε, το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιούνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ο Νορβηγός πρέσβης, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, δήλωσε ότι είναι ο καιρός για να μετατρέψει η Ελλάδα το υπεράκτιο δυναμικό σε επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, σχεδιάζεται και ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Όσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι άξονες
Στους άξονες του θεσμικού πλαισίου που είναι η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η ηλεκτρική διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Όπως υπενθύμισε, το υπουργείο ξεκίνησε να αναπτύσσει το φάκελο των υπεράκτιων αιολικών τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για νομοθετική πολυτέλεια, αλλά υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον τόσο από εταιρείες όσο και από την επιστημονική κοινότητα.
Η ίδια σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή μεθοδολογική προσέγγιση βασισμένη σε 3 άξονες:
1) Χωροθέτηση-αδειοδότηση. Δηλαδή ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
2) Διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς. Ο επενδυτής θα μπορεί να βασιστεί στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και πάλι πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική πρόταση ώστε να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τους τρόπους υλοποίησης της διασύνδεσης.
3) Αποζημίωση των επενδυτών. Λόγω του ύψους των επενδύσεων η βασική παράμετρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι το «bankability». Όπως είπε η γενική γραμματέας, το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Το σχήμα λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχθεί και να είναι και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών αναμένεται να συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση. Το υπουργείο, συμπλήρωσε η ίδια, αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί βάθος χρόνου, αλλά επειδή χρειάζονται άμεσα έργα, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με ένα διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.
ΑΔΜΗΕ
Ένα πλαίσιο με πέντε διαδοχικά βήματα προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών δικτύων που απαιτούνται, ώστε να κάνει τα πρώτα βήματα προόδου αυτή η τεχνολογία στη χώρα μας και να γίνει ο διαχειριστής πρωταγωνιστής.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο περισσότερο για τους στόχους του 2050 και θα απαιτήσουν πολύ μεγάλα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης με το κόστος σύνδεσης να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τις επενδύσεις.
Ο κ. Μάργαρης πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών δίνουν τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά ο ηλεκτρικός χώρος στη θάλασσα, τη στιγμή που οι διασυνδέσεις με Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Β. Αιγαίο έχουν μπει ήδη στο σχεδιασμό για ολοκλήρωση πριν από το 2030.
Η άποψη του ΑΔΜΗΕ είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα εθνικό σχέδιο για έγκαιρη, οικονομική, τεχνικά άρτια και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, η οποία θα περιλαμβάνει ένα σαφή οδικό χάρτη, το ειδικό χωροταξικό και τις στρατηγικές μελέτες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ εδώ και 1-2 χρόνια έχει ξεκινήσει επαφές εντός και εκτός της χώρας και έχει κάνει μελέτες που μπορεί πλέον να εξειδικεύσει.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις