Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλοί αγρότες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, από τους 6.197 φακέλους για αγροτικά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100KW που έχουν κατατεθεί μόνο 80 μικρά πάρκα συνολικής ισχύος 8MW λειτουργούσαν έως τα τέλη του 2011.
Έτσι χιλιάδες αγρότες που έχουν καταθέσει 5.000 Ευρώ για τον φάκελο της αίτησης κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Πρώτη αιτία είναι η παρέλευση των, ολοένα και αυστηρότερων, προθεσμιών για την αποδοχή της προσφοράς των όρων σύνδεσης που θέτει η ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει δύο παρατάσεις, οι οποίες έχουν εκπνεύσει και υπάρχει μια σιωπηλή παράταση, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ακύρωση φακέλων μετά τις εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος πολιτικού κόστους.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ απαιτεί εγγυητική επιστολή ύψους 15.000 ευρώ αποκλειστικά για τη σύνδεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ποσό που οι τράπεζες πλέον δεν χορηγούν και οι αγρότες δεν διαθέτουν μη γνωρίζοντας αν θα λάβουν χρηματοδότηση από τα ιδιαιτέρως φειδωλά πιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από πολλά υποσχόμενη επένδυση αντιμετωπίζονται ως “βαρίδι” από τους επιχειρηματίες στην αγορά της ηλιακής ενέργειας, χωρίς ωστόσο η ακύρωση των φακέλων να είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί αρκετές χιλιάδες Ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν προχώρησαν άλλες πιο προσοδοφόρες και απλές λύσεις για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος -η βασική αρχή πίσω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά- όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα αγροτικά σπίτια, που θεωρούνται κατάλληλα χάρη στις επικλινείς τους σκεπές.
Τέλος, εκφράζονται ενστάσεις για την επιλογή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης.