Ευρωπαϊκή Ένωση: Κερδίζει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης

Σε μια κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια ενεργειακή σκηνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καταδεικνύοντας την ικανότητά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά πρωτοφανείς προκλήσεις και να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η έκθεση του 2024 για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, φωτίζει μια σειρά από σημαντικά επιτεύγματα που καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό μέλλον.

Ανάλυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε 10 δισεκατομμύρια ευρώ από ομόλογα ΕΕ στην 8η κοινοπρακτική συναλλαγή της για το 2024, 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων με τη μορφή Πράσινων Ομολόγων NextGenerationEU (NGEU).
Η συναλλαγή διπλής δόσης αφορούσε νέο ομόλογο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ληξιπρόθεσμο στις 4 Δεκεμβρίου 2031 και 5 δισεκατομμύρια ευρώ του πράσινου ομολόγου NGEU που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2050. Το 7ετές ομόλογο είχε απόδοση επαναπροσφοράς 2,604% , ισοδύναμη με τιμή 99,329%, ενώ το 25ετές ομόλογο τιμολογήθηκε 99,788%, με απόδοση επαναπροσφοράς 3,262%.

Οι προσφορές που ελήφθησαν ξεπέρασαν τα 54 δισ. ευρώ για το 7ετές ομόλογο και πάνω από τα 77 δισ. ευρώ για το 25ετές ομόλογο. Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστά υπερσυνδρομής περίπου 11 φορές και 15 φορές, αντίστοιχα.
Τα έσοδα της συναλλαγής θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πολιτικής της ΕΕ καθώς και πράσινων έργων στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) των κρατών μελών – τους οδικούς χάρτες για τις δαπάνες στο πλαίσιο της NGEU. Όλες οι εκδόσεις Πράσινων Ομολόγων NGEU καθοδηγούνται από το Πλαίσιο NGEU.

Η Λήξη του  θα είναι στις 4 Φεβρουαρίου 2050, το ομόλογο φέρει κουπόνι 3,250% και είχε απόδοση επαναπροσφοράς 3,262%, που ισοδυναμεί με τιμή 99,788%. Το spread έως το mid-swap είναι 90 bps, το οποίο ισοδυναμεί με 84 bps σε σχέση με το πράσινο Bund που λήγει στις 15 Αυγούστου 2050 και περίπου 8 bps μέσω του πράσινου OAT που λήγει στις 25 Ιουνίου 2049.

Οι τελικές παραγγελίες ήταν πάνω από 77 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι από κοινού κύριοι διαχειριστές αυτής της συναλλαγής ήταν οι Citi, Deutsche Bank, JP Morgan, Société Générale και Unicredit.  

Η Επιτροπή έχει τώρα εκδώσει περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ από τον στόχο χρηματοδότησης των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 . Μια πλήρης επισκόπηση όλων των συναλλαγών ΕΕ που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο . Μια λεπτομερής επισκόπηση των προγραμματισμένων συναλλαγών της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 είναι επίσης διαθέσιμη στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ . Η επόμενη συναλλαγή στο ενδεικτικό ημερολόγιο εκδόσεων της ΕΕ είναι μια δημοπρασία ομολόγων ΕΕ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Μια ισχυρότερη και πιο πράσινη Ενεργειακή Ένωση

Η ΕΕ έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να σημειώνει ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αιολική ενέργεια έχει ξεπεράσει το φυσικό αέριο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Παράλληλα, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνδυάζεται με μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αποδεικνύοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή.

Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας

Η Ευρώπη έχει ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σταθερότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η ενίσχυση της συνεργασίας με αξιόπιστους εταίρους και η επένδυση σε υποδομές έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Επιπλέον, η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες και δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, η ΕΕ αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις, όπως η ανάγκη για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις