Χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ στη Τουρκία για νέος γεωθερμικό σταθμό

Από το έργο θα εξοικονομηθούν ετησίως 18.540 τόνοι εκπομπών άνθρακα

Στη χορήγηση δανείου 30 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση του πρώτου της έργου γεωθερμικών θερμοκηπίων και να καλύψει τις ανάγκες του σε κεφάλαιο κίνησης όπως αναφέρει το Hortoinfo

Το πρόσφατα κατασκευασμένο γεωθερμικό θερμοκήπιο της εταιρείας στο Aksaray, αφιερωμένο στην παραγωγή τομάτας, θα χρησιμοποιεί προηγμένες γεωργικές τεχνικές όπως η καλλιέργεια χωρίς έδαφος και η στάγδην άρδευση. Αυτές οι μέθοδοι αναμένεται να βελτιώσουν την απόδοση και την ποιότητα, να βελτιώσουν τη διατήρηση του νερού και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας αξιοποιώντας βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Team Agro, που ιδρύθηκε το 2014, εμπορεύεται γεωργικά προϊόντα όπως ζάχαρη, καλαμπόκι, σιτάρι και ηλιόσποροι, εκτός από την αδειοδοτημένη αποθήκευση. Η εταιρεία αποφάσισε πρόσφατα να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της σε καινοτόμες γεωθερμικές καλλιέργειες θερμοκηπίου και έχει ένα ισχυρό όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξή της.

Η EBRD αναφέρει ότι αυτό το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης 18.540 τόνων εκπομπών άνθρακα χάρη στην πιο πράσινη χρήση της ενέργειας και μια εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 655.875 m3 νερού χάρη στην τη χρήση προηγμένων μεθόδων άρδευσης.

Το έργο θα επικεντρωθεί επίσης στην ένταξη, με την Team Agro να ενισχύει τη δέσμευσή της να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες σε μια σχετικά υπανάπτυκτη περιοχή της Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες ανισότητες μεταξύ των φύλων στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας, η ανάπτυξη νέων υποτομέων, όπως η γεωθερμική γεωργία, μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες νέες ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας μισθολογική απασχόληση και συμμετοχή σε μεγαλύτερες αλυσίδες αξίας.

Η EBRD είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Τουρκίας, με περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για 461 έργα και ανώτατα όρια εμπορικής χρηματοδότησης από το 2009, τα περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.