Ικανοποιημένοι με την εξέλιξη των πληρωμών τους, αν και οι διαδικασίες κινούνται βαραδύτερα από ό,τι θα επιθυμούσαν, δηλώνουν τευτλοπαραγωγοί της χώρας, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώνονται σήμερα 4 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2016 και θα έχουν να λαμβάνουν άλλα 3 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός τους για την Κεντρική Μακεδονία, Παύλος Μπογιαννίδης.
Επιπλέον, όπως ανέφερε, την Τρίτη 14/2, οπότε και έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί συνάντησή τους στο εργοστάσιο του Πλατέος στην Ημαθία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), θα ξεκινήσει και επίσημα η κουβέντα για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών τεύτλων «προκειμένου να μπορούμε πιο οργανωμένα να διαθέτουμε το προϊόν μας, αλλά και να συμμετέχουμε σε κοινοτικά προγράμματα».
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε: «το να σπαρθούν 100.000-120.000 στρέμματα με τεύτλα φέτος, είναι μια εξέλιξη πολύ πιθανή. ‘Άλλωστε, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ότι εφόσον αποκατασταθεί η …χαμένη αξιοπιστία με τη διοίκηση της ΕΒΖ, εμείς οι παραγωγοί δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην σπείρουμε. Επιθυμούμε την βιωσιμότητα και κερδοφορία της εταιρείας, αλλά και την ενασχόλησή μας με την τευτλοκαλλιέργεια».
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ επισημαίνει ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύστασης της εταιρείας συνεχίζεται με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, προσπάθεια που θα ενισχυθεί ακόμα στην νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά άμεσα, με την μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και παλαιών τευτλοπαραγωγών σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΒΖ και συμφωνούν και οι παραγωγοί που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχυτικά στην προσπάθεια αυτή λειτουργεί και η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν για την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71Euro/στρέμμα.
Μεταξύ άλλων, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ αναφέρει με ανακοίνωσή της ότι θα παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα «για πρώτη φορά στην ιστορία της».
Όπως εξηγεί η διοίκηση της βιομηχανίας, «με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους».