Οδηγός Πληρωμών: Επιδοτήσεις - Αγροτικό Πετρέλαιο & άλλες ενισχύσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εν όψει του Πάσχα, πολλοί αγρότες αναρωτιούνται πότε θα λάβουν πληρωμές από διάφορα προγράμματα και ενισχύσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

    Ποιες πληρωμές αναμένονται μέχρι το Πάσχα;
    Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ;
    Πότε θα πληρωθεί το Αγροτικό Πετρέλαιο;

Εβδομάδα πληρωμών θα είναι η επόμενη, με τους αγρότες όλης της χώρας να περιμένουν να λάβουν τα χρήματα που έπρεπε να έχουν πάρει από.. πέρυσι, για να ξεκινήσουν τις εργασίες στα χωράφια τους.

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με το ποσό να φτάνει τα 41 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2023.

Η πληρωμή θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ και αν αρχικώς είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, προβλήματα που προέκυψαν στο πληροφοριακό σύστημα δεν το κατέστησαν δυνατό. 

Επίσης, θα πληρωθούν 15 εκατ. ευρώ της Κρατικής Αρωγής για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του 2023.

Πριν το Πάσχα νέες πληρωμές

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να καταβάλει μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, περί τα 750 εκατ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται μεταξύ άλλων βάσει επίσημων ανακοινώσεων:

– Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα

– Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

– Πληρωμή 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes).

– Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

– Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Πάει για το Πάσχα και το άνοιγμα του ΟΣΔΕ

Εντός Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. 

Οι παραγωγοί όλης της χώρας θα κληθούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους για τη επόμενη χρονιά. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή της ΚΑΠ βρίσκεται στον «αέρα» μιας και οι Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε αλλαγές.

Οπότε καλό είναι ο αγροτικός κόσμος της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις δηλώσεις του, προκειμένου να λάβει τα χρήματα που πραγματικά δικαιούται. 
 

 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις